Linkovi

Crna Gora i zvanično u NATO-u


Ceremonija u Stejt dipartmentu povodom zvaničnog ulaska Crne Gore u NATO
Ceremonija u Stejt dipartmentu povodom zvaničnog ulaska Crne Gore u NATO

Crna Gora i zvanično je postala 29. članica NATO saveza predajom dokumenata ratifikacije na ceremoniji u Stejt Departmentu. Ceremoniji su prisustvovali crnogorski premijer Duško Marković i ministar spoljnih poslova Srđa Darmanović kao i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Instrumente ratifikacije primio je državni podsekretar Tomas Šenon, koji je poručio da je prijem Crne Gore kulminacija dugogodišnjih napora njene vlade i naroda da se pridruže evroatlantskoj zajednici, ali i signal da su vrata Alijanse i dalje otvorena.

U podne u Stejt Departmentu, šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović uručio je američkom državnom podsekretaru Tomasu Šenonu dokumenta ratifikacije čime je ozvaničeno članstvo CG u NATO-u.

"Danas je veliki dan za CG. Dan kada moja zemlja postaje članica NATO saveza. To je istorijski dogadjaj za jednu zemlju i jedan narod koji su podneli ogromne žrtve u 19. i 20. veku da odbrane svoje pravo na slobodan život, pravo da sami odlučujemo o svojo budućnosti, pravo da nas svijet prepoznaje pod našim imenom i našim znamenjem", rekao je crnogorski premijer Duško Marković.

Državni podsekretar Tomas Šenon ocenio je da prijem Crne Gore šalje poruku snage regionu i američke saveznicima da su SAD posvećene principu kolektivne odbrane.

"Prijem Crne Gore takođe potvrdjuje drugim zemljama aspirantima da vrata NATO ostaju otvorena za zemlje koje su voljne i spremne da sprovedu neophodne reforme da ispune visoke standarde NATO-a, i prihvate rizike i dužnosti kao i prednosti članstva. Prijem Crne Gore je važan korak ka ostvarenju naše vizije celovite, slobodne i mirne Evrope", kaže Tomas Šenon, državni podsekretar.

Podsekretar Šenon naglasio je da je Crna Gora pouzdani partner NATO-u, EU i misijama UN i članica koalicije za borbu protiv Islamske države, i dodao da ozbiljno shvata svoje finansijske obaveze prema Alijansi i da je na putu da 2017 izdvoji 1,72% bruto društvdenog proizvoda za odbranu.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ocenio je da je prijem Crne Gore dobar za samu Crnu Goru, stabilnost Zapadnog Balkana kao i medjunarodni mir i bezbednost.

"Crna Gora se danas pridružuje NATO-u sa mestom za stolom kao jednaka članica, sa ranvopravnim glasom u oblikovanju našeg saveza sa garanatovanom nezavsnošću. Zauzvrat, NATO ima koristi od crnogorskog poznavanja Zapadnog Balkana i profesionalizma, hrabrosti i posvećenosti njenih vojnika"

Crnogorski premijer Duško Marković zahvalio je SAD na čvrstoj i trajnoj podršci članstvu Crne Gore u NATO-u. Takođe je uputio poruku građanima Crne Gore.

"Ujedinimo se i iskoristimo šansu da Crnu Goru učinimo zemljom u kojoj će bolje živeti, u kojoj će biti još više demokratije, još više vladavine prava, jednakih šansi za sve. Dužni smo to nama samim prije svega ali i našim saveznicima koji su razumeli, podržali, uvažili i prihvatili za ravnopravnog člana i partnera jednu malu zemlju sa Balkana. Budimo mudri u ime budućnost koliko smo bili hrabri u herojskoj prošlosti".

Predaji instrumenta ratifikacije prisustvovali su i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Nebojša Kaludjerović kao i ambasadorka SAD u Podgorici – Margaret En Ujehara.

Zvanični odnosi Crne Gore i NATO-a počeli su 29. novembra 2006. pozivom Crnoj Gori da pristupi Partnerstvu za mir. Krajem 2015. Crnoj Gori je upućena Pozivnica da počne pregovore o pristupanju Alijansi, a 19. maja 2016. potpisan je i Protokol o pristupanju od strane članica NATO-a, koji je potom upućen na ratifikovanje. Proces ratifikacije u parlamentima članica trajao je godinu dana, prvo je to učinio Island a proces je završila Holandija 1. juna ove godine. Skupština Crne Gore jednoglasno je usvojila Predlog Zakona o potvrđivanju Ugovora 28. aprila. NATO se do sada širio sedam puta, a prethodni put 1. aprila 2009. kada su članice postale Hrvatska i Albanija.

XS
SM
MD
LG