Linkovi

Preminuo Hari Rid, bivši lider senatskih demokrata


ARHIVA - Bivši vođa senatske većine Hari Rid drži predavanje na Univerzitetu Nevade, 3. aprila 2018
ARHIVA - Bivši vođa senatske većine Hari Rid drži predavanje na Univerzitetu Nevade, 3. aprila 2018

Hari Rid, borbeni sin rudara iz Nevade, koji se uzdigao iz siromaštva i postao lider demokratske većine u Senatu, i stekao reputaciju odlučnog stranačkog borca u eri političke blokade u Vašingtonu, preminuo je u 83. godini, saopštio je demokratski senator Čak Šumer u utorak.

Rid, koji se u mladosti amaterski bavio boksom, predstavljao je državu Nevadu kao demokrata u oba doma Kongresa, više od tri decenije. Uzrok smrti nije odmah saopšten. Rid je u maju 2018. operisan od raka pankreasa.

Kao lider većine u Senatu, Rid je bio jedan od glavnih saradnika demokratskog predsednika Baraka Obame. Uprkos žestokom protivljenju republikanaca, Rid je 2010. pomogao da se usvoji predsednikov zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznat kao "Obamaker."

Odlučio je da se ne kandiduje za reizbor 2016, godinu dana pošto je, vežbajući kod kuće, imao nezgodu i polomio rebra i kosti lica, i povredio oko.

Rid je postao vođa senatske većine 2007, kada su demokrate osvojile kontrolu nad Senatom. Iako je bio umereni političar koji je imao drugačija gledišta od većine stranačkih kolega po pitanju abortusa, zaštite životne sredine i kontrole oružja, Rid se redovno sukobljavao sa republikancima i stalno imao loše odnose sa kongresnim liderima opozicione stranke.

"Uvek bih radije plesao nego da se bijem, ali znam kako da se bijem", izjavio je Rid 2004. Rid i njegova supruga Landra imali su petoro dece.

XS
SM
MD
LG