Linkovi

Preminuo Džon Hjum, tvorac mirovnog sporazuma u Severnoj Irskoj


Bivši lider Socijaldemokratske i laburističke partije (SDLP) Džon Hjum posle konferencije za novinare na kojoj je objavio da se neće ponovo kandidovati za mesto u Evropskom parlamentu, 4. februara 2004.

Irski političar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Džon Hjum preminuo je u 84. godini.

Hjum, katolički lider umerene Socijaldemokratske radničke partije (SDLP) Severne Irske podelio je Nobelovu nagradu 1998. godine sa Dejvidom Trimblom, premijerom Severne Irske u to vreme. Nagrada im je dodeljena za ulogu koju su imali u postizanju istrorijskog mirovnog sporazuma na Veliki petak, 1998, kojim je okončano 30 godina nasilja.

Džon Hjum se 1968. godine pridružio pokretu za zaštitu građanskih prava pro-irske katoličke manjine u Severnoj Irskoj, boreći se protiv diskriminacije od strane pro-britanske protestantske većine u svim aspektima, od stambenog tržišta do obrazovanja.

Bilbord o Bregzitu na starom putu iz Belfasta za Dablin, blizu granice Republike Irske i Severne Irske, 16. oktobra 2019.
Bilbord o Bregzitu na starom putu iz Belfasta za Dablin, blizu granice Republike Irske i Severne Irske, 16. oktobra 2019.

Kako lider umerene Socijaldemokratske radničke pratije, bio je veliki zagovornik nenasilja, u trenutku kada su izbili sukobi između irskih nacionalistsa - koji su želeli ujedinjenu Irsku - i pro-britanskih snaga, uključujući britansku vojsku, koja je želela da sačuva status regiona kao dela Britanije. Do 1998. godine, u nasilju je umrlo više od 3.600 ljudi.

U prelomnom trenutku, Hjum je 1993. učestvovao u pregovorima sa Džerijem Adamsom, koji je u to vreme bio lider partij Sin Fejn, političkog krila gerilske Irske republikanske partije (IRA). Ti pregovori utrli su put mirovnom sporazumu.

Hjum je uvideo da nacionalistički pokret u Severnoj Irskoj opada i zalagao se za samoupravu tog dela Britanije, uzimajući u obzir mišljenja svih stranaka. Nadao se da će na kraju postići uniju Severne Irske sa Republikom Irskom.

"Irska nije romantični san, to nije zastava, do je 4,5 miliona ljudi podeljenih u dve moćne tradicije. Rešenje se neće naći na osnovu pobede bilo koje strane, već na osnovu dogovora i partnerstva obe strane. Prava podela Irske nije linija povučena na mapi, nego u glavama i srcima njenih građana", rekao je Hjum.

Džon Hjum bio je član Evropskog parlamenta 1979 do 2004, a 4. februara 2004. objavio je da se potpuno povlači iz politike.

Bivši britanski premijer Toni Bler opisao ga je kao "političkog titana, vizionara koji je odbio da veruje da budućnost mora da bude ista kao prošlost."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG