Linkovi

Bregzit stvorio nove podele u Britaniji


Britanska premijerka Tereza Mej na samitu u Briselu, arhivska fotografija
Britanska premijerka Tereza Mej na samitu u Briselu, arhivska fotografija

Britanci su i dalje podeljeni oko izlaska zemlje iz EU, a referendum je ogolio i pojačao podele u društvu, pokazuje novo istraživanje. Podele su oštre po političkoj liniji, a pokazuju se i u odnosu prema nacionalnim manjinama u Britaniji.

Uoči glasanja za izlazak iz Evropske Unije, britanska premijerka Tereza Mej poručila je da se zemlja ujedinjuje.

“Ljudi se ujedinjuju i gledaju u bolju budućnost globalne Britanije”

Ali se u stvarnosti, posle Bregzita, desilo potpuno suprotno: istraživači kažu da je Tereza Mej na čelu podeljene nacije.

“Podeljeni su manji I veći gradovi, sever I jug, različite nacije u Britaniji. Vels I Engleska su glasali za izlazak, Škotska I Severna Irska za ostanak u EU. Podeljeni su I mladi I stari, oni sa diplomom I oni bez nje. Nastala je I nova podela: između onih koji bi da idu I onih koji bi da ostanu”, kaže Anand Menon, profesor na programu "UK in Changing Europe".

Istraživači su detektovali još jednu podelu: oni koji su za izlazak Britanije iz Unije smatraju da etničke manjine ne treba da imaju jednake šanse. Oni koji misle drugačije, glasali su za ostanak Britanije u EU. Ova podela nije zasnovana na tradicionalnoj, partijskoj, kažu istraživači.

“Dobar pokazatelj kako ste glasali na Bregzitu je I to da li podržavate smtrnu kaznu. To nema nikakve veze sa tradicionalnom politikom, već sa vrednostima.”

Napadi na etničke manjine – takozvani zločini iz mržnje, povećali su se za 40% posle referenduma, pokazuju vladini podaci. I to je, kažu analitičari, dokaz da glasanje ima mnogo veći značaj od izlaska Britanije iz EU.

Ako ništa drugo, referendum je učinio da se osećamo više podeljenim, a možda I da nas zaista podeli više nego ikada ranije.”

Menon kaže da se ovim vrednosnim podelama može objasniti I to što se malo Britanaca predomislilo oko Bregzita, uprkos njegovim velikim troškovima.

XS
SM
MD
LG