Linkovi

Preminuo bivši američki senator Ričard Lugar


Bivši republikanski senator iz Indijane Ričard Lugar

Bivši republikanski senator Ričard Lugar, koji je tokom svoje duge karijere u Senatu bio veoma uticajan u američkoj spoljnoj politici, preminuo je u nedelju u 88 godini.

Lugarov centar, nevladina organizacija sa sedištem u Vašingtonu, saopštila je da je Lugar preminuo u bolnici u Virdžiniji, od komplikacija povezanih sa hroničnim neurološkim poremećajem CIDP.

Lugar je od 1968. do 1975. godine bio gradonačelnik Indijanapolisa, pre duge karijere u Senatu od 1977. do 2013. godine. Bio je senator iz Indijane sa najdužim mandatom.

Bio je umeren i uticajan republikanski glas u spoljnoj politici, a predsedavao je i senatskim Odborom za spoljniu politiku, kao i Odborom za poljoprivredu. Takođe se neuspešno kandidovao za predsedničku nominaciju Republikanske stranke 1996. godine.

Karijeru u Senatu okončao je posle kandidature za šesti mandat, 2012. godine, kada ga je porazio kandidat konzervativnog pokreta "čajanka", koji nije podržavao Lugarovu spremnost na kompromis sa Demokratskom strankom.

Lugar je na položaju senatora pokušavao da spreči širenje nuklearnog oružja, a njegov najveći uspeh, postignut sa demokratskim senatorom Semom Nanom, je usvajanje zakona 1991. godine, pod kojim su Sjedinjene Države platile za eliminaciju nuklearnog oružja iz bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i hemijskog i biološkog oružja.

Zakon je trebalo da spreči da nuklearno oružje iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Kazahstana dospe u ruke neprijateljskih država ili ekstremista. Do okončanja Lugarove karijere u Senatu, deaktivirano je oko 7.600 nuklearnih bojevih glava, uništeno 2.300 projektila i 24 lokacije za skladištenje nuklearnog oružja.

Kada je napustio Senat, u januaru 2013. godine, Ričard Lugar je imao 80 godina. Po okončanju političke karijere, osnovao je Lugarov centar koji se bavio globalnim pitanjima kao što su sprečavanje širenja oružja, snabdevanje hranom, strana pomoć.

Ričard Lugar je rođen u Indijanapolisu, 4. aprila 1932. godine. Studirao je na Pembruk koledžu, na univerzitetu Oksford, a od 1957. do 1960 godine, je služio u mornarici kao obaveštajac. Bio je oženjen i imao četiri sina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG