Linkovi

Lugar: Putin pokušava da iskoristi svaku slabost u svoju korist


Sadašnji i bivši državni sekretari Džon Keri i Hilari Klinton sa bivšim predsednikom Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom,Ričardom Lugarom (desno)
Sadašnji i bivši državni sekretari Džon Keri i Hilari Klinton sa bivšim predsednikom Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom,Ričardom Lugarom (desno)

Ruski predsednik Vladimir Putin nastoji da plasira kod svog naroda ideju o teritorijalnoj ekspanziji, koja je vrlo opasna, smatra bivši američki senator Ričard Lugar

Putin nastoji da usadi svom narodu uverenje da je došlo vreme za politku ekspanzionizma, tvrdi bivši republikanski senator Ričard Lugar, koji važi za jednog od vodećih američkih poznavalaca prilika u Rusiji i Istočnoj Evropi:

“S obzirom da je ta ideja opasna, ruska strana vodi računa da ubacuje ograničen broj svojih vojnika u Ukrajinu, poričući pri tom da uopšte postoji ijedan ruski vojnik na ukrajinskom tlu. Uz to situacija u Ukrajini se prikazuje kao da je najozbiljnija kriza na planeti. To, međutim, ne može dugo da traje s obzirom na ekonomske sankcije i ekonomsku stvarnost Rusije, propraćene zaoštrenim diplomatskim porukama Sjedinjenih Država i Evropa.”

Upitan šta su prave namere Moskve, Lugar je odgovorio:

“Verujem da Putinov režim nastoji da iskoristi svaku slabost u svoju korist. Ruskim manjinama u drugim zemljama govore da još uvek pripadaju Rusiji, što stvara prilično opasnu situaciju. Izuzetno je važno da NATO-a bude revitaliziran.“

Lugar dodaje da Ukrajina za sada ne može da se odupre takvim pritiscima Rusije.

Međutim, lek za to je pružanje međunarodne pomoći ukrajinskoj ekonomiji i oružanim snagama, kao i intenziviranje poseta Kijevu u cilju podrške nastojanjima njenog naroda. Sve su to načini za jačanje ukrajinske države. Snažna država je prvi uslov za efikasno odupiranje ruskom pritisku odmah, kao i na duži rok.”

Na pitanje šta bi navelo Kremlj da promeni kurs prema Ukrajini, Lugar je rekao:

“To se jedino može postići medjunarodnim pritiskom, koji se trenutno vrši putem ekonomskih sankcijama i diplomatskim upozorenjima. Medjutim, moguće je da Rusija u jednom trenutku prevrši meru – posle čega bi mogla da naidje na vojne poteškoće. Mislim da su Evropljani i Sjedinjene Države dosada preduzimali promišljene korake. Ukrajina, zaista mora da se konsoliduje, jer na njoj leži rešavanje situacije u Donjecku i drugim oblastima, što nije lako.”

Posle prošlonedeljne republikanske pobedom na kongresnim izborima, debata o američkoj politici prema Rusiji mogla bi da se dalje pooštri, smatra Lugar:

“Senator Džon Mekejn je i do sada bio direktan. Verujem da će na položaju predsedavajućeg senatskog Odbora za oružane snage moći sa još većim autoritetom da saziva pretrese i podnosi zakonske i budžetske predloge. I senator Robert Korker, koji je takođe do sada bio aktivan u vezi sa Ukrajinom, steći će još uticajniju ulogu kada postane predsedavajući Odbora za spoljnopolitička pitanja. Mislim da ćemo videti promene pod vodjstvom te dvojice senatora, koje će verujem da slede i drugi.”

Jedan od prvih zadataka novog Kongresa je usvajanje novog vojnog budžeta, dodaje Lugar. “Dok razgovaramo o Rusiji i Ukrajini, očigledno ćemo morati da preispitamo i potrebe američkih oružanih snaga,” zaključio je on.

XS
SM
MD
LG