Linkovi

Lugar: Ulazak u NATO bitan za C.G.


Ričard Lugar, bivši republikanski predsedavajući senatskog Odbora za spoljnopolitička pitanja
Ričard Lugar, bivši republikanski predsedavajući senatskog Odbora za spoljnopolitička pitanja

Ričard Lugar, jedan od vodećih američkih spoljnopolitilčih stratega, pozdravio je danas neumitni poziv Crnoj Gori da se pridruži NATO-u

U ekskluzivnoj izjavi za Glas Amerike, Ričard Lugar bivši republikanski senator i dugogodišnji predsedavajući senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, istakao je da je prijem Crne Gore u najveći odbrambeni savez na svetu, pre svega važan za crnogorski narod - a potom se osvrnuo na podršku koju je lično pružao Crnoj Gori na njenom putu ekonomskog i političkog razvoja.

Prijem je bitan, pre svega za samu Crnu Goru, ističe Lugar, jedan od vodećih američkih geostratega.

U protekle dve godine Lugar je više puta posetio Crnu Goru, za koju je kaže da je dosta dobro upoznao:

"Imao sam susrete sa predsednikom vlade i drugim zvaničnicima, koji su prijem u NATO smatrali od sudbinske važnosti za Crnu Goru. Nastojali su da pridobiju svu podršku koju su mogli da imaju u Sjedinjenim Državama," kaže Lugar i dodaje:

"Impresioniran sam njihovim ekonomskim podvizima, naročito u turizmu. Crna Gora je izuzetno lepa, posećuje je ogroman broj stranih turista. Započeli su i proces izgradnje ekonomskih i političkih institucija, koje postupno sazrevaju. Počinju da privlače strane investicije. Lično sam učestvovao u otvaranju jednog hotelskog kompleksa na moru, u koji su uložena američka sredstva."

Lugar priznaje da je sentimentalno vezan za Crnu Goru, ali smatra da je i realan kada kaže "da zemlja ostvaruje postojan napredak."

Njega posebno impresionira istrajna želja Crnogoraca da se "pridruže NATO-u i postanu deo šire evropske zajednice zemalja."

XS
SM
MD
LG