Linkovi

Da li je odlaskom sekretara za odbranu počeo period tranzicije?


Proteklih meseci sve veći broj komentatora, kao i članova Kongresa, pozivao je na promenu američke strategije u Iraku. Tokom izborne kampanje Predsednik Buš je prvobitno insistirao da će ostati pri dosadašnjem kursu i optuživao Demokratsku stranku da želi da napusti Irak i preko noći povuče američke trupe iz te zemlje. Medjutim, pri kraju kampanje, čak je i Buš morao da izmeni svoju retoriku pošto je zbog porasta nasilja uIraku postalo jasno da su neke promene neophodne. Evolucija u predsednikovom razmišljanju dostigla je vrhunac u nizu sastanaka protekle nedelje, kao i u njegovom saopštenju u sredu.

“Posle niza promišljenih razgovora, sekretar Ramsfeld i ja saglasili smo se da je sada pravi trenutak za smenu u Pentagonu.”

Buš je istovrmeeno imenovao bivšeg direktora CIA-e Roberta Gejtsa da zameni Ramsfelda. Gejts je inače član studijske grupe za Irak, koja preispituje politiku SAD u Iraku i koja će uskoro izneti svoje preporuke. Lorens Korb, analitičar u Centru za odbrambene informacije, kaže da izbor Gejtsa nagoveštava da je predsednik Buš spreman da prihvati neke od ideja koje će ova komisija preporučiti.

“Bob Gejts je pre godinu dana odbacio ponudu da preuzme položaj šefa svih američkih obaveštajnih agencija. On ne bi sada prihvatio ovu dužnost da ne veruje da će moći da utiče na politiku.”

Niko ne zna tačno šta će preporučiti studijska grupa za Irak. Lorens Korb i drugi analitičari smatraju da nema puno manevarskog prostora ukoliko se ne napusti strateški cilj da se Iraku obezbedi stabilnost i demokratija, što niko ne očekuje. Medjiutim, on kaže da će ova komisija preporučiti da se ubrza prenos odgovornosti na iračku vladu i da se znatno smanje američke snage u toj zemlji, počevši od naredne godine.

Govoreći u sredu u Vašingtonu, Robert Gejts, je ukazao na, po njegovom mišljenju, bitne činioce za spasavanje američke misije u Iraku.

“SAD su angažovane u ratu u Iraku i Avganistanu. Borimo se protiv terorizma širom sveta. Suočavamo se i sa drugim ozbiljnim izazovima miru i našoj bezbednosti. Mislim da će ishod tih konflikata oblikovati svet narednih decenija.”

Mekenzi Iglen, analitičar u fondaciji Heritidž u Vašingotonu, smatra da je Gejts kalifikovan da se suoči sa izazovima na položaju sekretara za odbranu ukoliko bude potvrdjen od strane Senata. Ona pri tom pominje njegovo iskustvo na čelu Centralne obaveštajne agencije, kao i činjenicu da je na tom poslu počeo od analitičara i postepeno se uzdigao do šefa.

“On je zaistra napredoavao u CIA-i od početnog nivoa do birokrate koji je na njenom čelu. Mnislim da je to svakako korisno iskustvo. Morate da razumete ljude ispod vas i probleme sa kojima se oni suočavaju u izvršavanju zadataka koje ste im postavili strateški.”

Ipak, Iglen smatra da će Gejts morati da uloži dodatni napor da bi zamenio Ramsfelda, koji je, kako kaže, stvorio neku vrstu kulta ličnosti koji prožima ceo sekretarijat za odbranu. Kada novi sekretrar za odbranu bude stupio na dužnost očekuje se da će primeniti neke promene u politici, ali nije verovatno da će strateški ciljevi predsednika Buša u Iraku i širem ratu protiv terorizma biti izmenjeni. U svom jučerašnjem govoru na univerzitetu države Kanzas, odlazeći sekretar Ramsfeld je rekao da je “ovo ključni momenat u istoriji Amerike”, i da će “istorija presuditi da li je ova generacija Amerikanaca učinila sve u svojoj moći da porazi bezobzirnog ekstremističkog neprijatelja koji je ugrozio bezbednost i slobodu Amerike i njen način života”.

XS
SM
MD
LG