Linkovi

Odlazeći američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld posetio Irak


Odlazeći američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld posetio Irak, gde je izrazio svoju zahvalnost trupama SAD, svega nedelju dana pre no što će, u sklopu traženja novog puta rešavanja iračke krize mesto ustupiti Robertu Gejtsu.

Ramsfeld se pre dva dana oprostio i od službenika Pentagona, izrazivši nadu će ga istorija zapamiti u boljem svetlu nego mediji u SAD. Komentarišući kritike na račun vodjenja sukoba u Avganistanu i Iraku, Ramsfeld je rekao da SAD imaju odlične šanse za uspeh u obe države, ali da je za pozitivne pomake potrebno strpljenje i stabilnost tamošnjih vlada.

Donald Ramsfeld je ocenio da preporuke grupe eksperata bivšeg državnog sekretara Džejmsa Bejkera, suštinski, ne predstavljaju nikakvu novost, navodeći da su komandanti vojske već odovano analizirali niz sličnih predloga i već ih sproveli na terenu.

"Pentagon je Beloj kući već uputio paket saveta oko novog pristupa u Iraku", rekao je Ramsfeld.

Izveštaj Pentagona je drugi od ukupno četiri slična izveštaja na osnovu kojih će predsednik Buš, do Nove godine, definisati "novi put napred" u procesu rešavanja iračke krize. Ipak, predsednik Buš je, posle sporaza republikanaca na izborima, bio prinudjen da izvrši izvesne promene u svom timu, pri čemu je Ramsfeld bio prva žrtva buduće promene američke politike prema krizama u Iraku i Avganistanu.

XS
SM
MD
LG