Linkovi

Premijer Crne Gore podnio Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde Milovića


Milojko Spajić, predsednik Vlade Crne Gore, na konferenciji za medije u Podgorici 24. aprila 2024. (Foto: Vlada Crne Gore)
Milojko Spajić, predsednik Vlade Crne Gore, na konferenciji za medije u Podgorici 24. aprila 2024. (Foto: Vlada Crne Gore)

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je u utorak, dan nakon što je najavio da će to i uraditi, crnogorskoj Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

Ministar Milović u ponedeljak je, na vanrednoj konferenciji za novinare, premijera Spajića pozvao da Skupštini predloži njegovo razrješenje poručivši da je “došlo vrijeme da on i Spajić svedu političke i institucionalne račune”, nakon čega je premijer rekao da je Milovića sa odlukom o pokretanju razrješenja upoznao prije njegovog javnog nastupa, ocijenivši Milovićevu konferenciju za medije “ običnom predstavom za javnost" i optuživši Milovića da je sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju Vlade”.

Crnogorski premijer u obrazloženju navodi da ministar Milović u više navrata “nije bio na liniji onoga što su bili prioriteti Vlade, te da je svojim djelovanjem bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde"

"S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzetl neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija", navodeno je u Spajićevom obrazloženju predloga za razrješnje ministra Milovića.

Ministar Milović je prethodno saopštio da je od kada je stupio na dužnost ministra pravde, "trpio žestoke smišljene i sračunate raznovrsne medijske i političke udare", dodajući da "sada kada je ostvaren pozitivan IBAR više ne želim da ćutim".

"Došlo je vrijeme da premijer Spajić i ja svedemo političke i institucionalne račune, prije nego li njegovo toksično okruženje, a onda i on sam povuče sve ka ponoru, kako PES koji je počeo da vuče ka ponoru, tako Vladu, i cijelu Crnu Goru. Predsjedniče Vlade, gospodine Spajiću, želim da vam pomognem i pozovem vas da prekinemo ovo politilčko mrcvarenje i nedoslijednost. Stisnite petlju i u najkraćem roku, saglasno svojim Ustavnim ovlašćenjima, uputite predlog Skupštini Crne Gore da me razriješi dužnosti ministra pravde koji je predano radio na dobijanju IBAR-a i deblokiranja poglavlja 23, a vas često branio i kad je bilo neodbranjivo i kada drugi nisu ni smjeli ni htjeli", kazao je Milović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Ministar Milović premijeru Spajiću je, takođe, poručio da mu, kako je naveo, "staje na političku crtu kako bi sve dobilo demokratski epilog".

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su 7. juna zakone koji su potrebni za dobijanje pozitivnog Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, a koja se tiču vladavine prava (IBAR) za Crnu Goru. Ministra pravde Andreja Milovića Vlada je prvobitno bila odredila za svog zastupnika u Skupštini kada se raspravlaljo o IBAR zakonima.

Vlada je, međutim, tokom skupštinske rasprave o IBAR zakonima, obavijestila Skupštinu da Milovića povlaći sa pozicije njenog predstavnika, odnosno predlagača IBAR zakona u Skupštini i da će umjesto Milovića predstavnik u radu parlamenta biti potpredsjednik Vlade Momo Koprivica. Razliog je to što se Milović oglušio o uputstvo Vlade da se amandmani na bilo koji IBAR zakon ne mogu prihvatati bez prethodne saglasnosti izvršne vlasti.

Nakon takve odluke Vlade, Milović je saopštio da "kao resorni ministar nije dobio specifično uputstvo od Vlade da se ne smiju prihvatiti amandmani koji ispravljaju tehničku grešku u tekstu zakona".

"Iz medija sam saznao za uputstvo koje se odnosi generalno na neprihvatanje amandmana bez saglasnosti Vlade, ali ne i da to važi za one koji ispravljaju tehničke greške", napisao je tada Milović na mreži Iks.

Milović je krajem februara isključeni iz pokreta Evropa sad, koji predvodi premijer Milojko Spajić. Iz PES-a je tada saopšteno da je Milović isključen većinom glasova članova Predsjedništva PES-a, te da će njegova pozicija u Vladi Crne Gore biti “otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. vlade, a u skladu sa ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija”.

Milovićevom isključenju iz PES-a prethodile su oštre kritike u javnosti zbog nekoliko njegovih odluka, uključujući i onu o neizručenju turskog državljanina Binalija Čamgoza, koga Ankara optužuje za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva. Milović se na meti kritika našao i zbog svojih navodnih privatnih kontakata sa “bezbjednosno interesantnim licima”.

Posle isključenja Milovića iz PES-a, premijer Milojko Spajić je rekao da je ministar pravde Andrej Milović isključen iz Pokreta Evropa sad "jer se većina u partiji nije slagala sa njegovim političkim djelovanjem" i, kako je rekao, "nepotrebnim svađama".

Spajić je tada, govoreći o smjeni Milovića s funkcije ministra pravde, naveo da ona zavisi od "rada ministra i njegovog tima na dobijanju IBAR-a".

XS
SM
MD
LG