Linkovi

Senatori posle susreta sa Milatovićem: Crna Gora važna članica NATO-a, SAD zahvalne zbog podrške Ukrajini


Senator Džim Riš, predsednik Crne Gore Jakov Milatović i senator Ben Kardin, 15. maj 2024. (foto: Odbor za spoljne poslove Senata)
Senator Džim Riš, predsednik Crne Gore Jakov Milatović i senator Ben Kardin, 15. maj 2024. (foto: Odbor za spoljne poslove Senata)

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović u poseti je SAD, gde je razgovarao sa brojnim članovima Kongresa koji su posle sastanka istakli važnu ulogu Crne Gore kao članice NATO-a.

U sredu se Milatović sastao sa članovima Odbora za spoljne poslove u Senatu: predsedavajućim Benom Kardinom, vodećim republikanskim članom odbora Džimom Rišom, senatorkom Džin Šahin, te senatorima Pitom Riketsom i Krisom Marfiijem. Takođe je razgovarao sa senatorima Rodžerom Vikerom i Piterom Velčom.

Predsedavajući odbora, demokratski senator Ben Kardin, na Eksu je objavio da je imao "produktivan razgovor sa Milatovićem".

"Zahvalni smo Crnoj Gori na vitalnoj ulozi kao članice NATO-a i podršci za Ukrajinu. SAD podržavaju primenu reformi u Crnoj Gori koje su potrebne za članstvo u EU", napisao je Kardin.

Republikanski senator Džim Riš je u saopštenju naveo da "Crna Gora ima važnu ulogu kao članica NATO-a u jačanju kolektivne odbrane, dok Rusija i Kina predstavljaju ozbiljnu pretnju po transatlantsku bezbednost".

"Crna Gora je uvek imala značajnu ulogu u budućnosti Zapadnog Balkana i drago mi je što sam mogao sa predsednikom Milatovićem da razgovaram o tome kako naše dve zemlje mogu da rade zajedno i unaprede zajedničke interese u regionu. Nadam se da će Crna Gora nastaviti da se integriše u transatlantsku zajednicu i doprinese zajedničkim regionalnim naporima, napretku ka EU i izdvajanju 2 odsto BDP-a na odbranu", rekao je senator Riš.

Senatorka Šahin, predsedavajuća senatskog Pododbora za Evropu, poručila je posle razgovora da je Crna Gora važan saveznik.

"SAD su zahvalne na njenom impresivnom doprinosu NATO-u kao i nastavku podrške Ukrajini. Radujem se davanju podrške njenim naporima ka pristupanju EU", navela je Šahin na Eksu.

U najavi Milatovićeve posete koju je objavio njegov kabinet, navodi se i da će predsednik Crne Gore tokom posete Americi održati predavanje na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins, te da će biti gost na posebnoj sesiji Atlantskog saveta.

Crnogorski predsednik je, kao najmlađi šef NATO članice, u ponedeljak otvorio NATO samit mladih na Floridi.

“Jačanje kredibiliteta NATO članstva je jedan od ključnih prioriteta Crne Gore i nalazi se u samom vrhu moje agende. Članstvo Crne Gore u NATO doprinlo je jačanju naše geopolitičke pozicije, ali i unapređenju demokratizacije, vladavine prava i izgradnji nezavisnih institucija", navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

XS
SM
MD
LG