Linkovi

Pregovori u Vašingtonu i dalje bez rezultata


Republikanski senatori ulaze u autobus posle sastanka sa predsednikom Obamom u Beloj kući

Predsednik Oabma sasalušao republikanske predloge iz oba doma Kongresa, ali vlada ostaje zatvorena 11. dan, a granica zaduživanja još nije podignuta...

Ministri finansija vodećih svetskih ekonomija apelovali su na SAD da što pre razreše politički zastoj i podignu granicu zaduživanja.

Predstavnici zemlja grupe 20 najrazvijenih država sveta, koji su se okupili u Vašingtonu, navode da SAD, koje imaju najveću svetska ekonomija, "moraju da preduzmu hitnu akciju i reše kratkoročne fiskalne neizvesnosti".

U međuvremenu, predsednik Barak Obama sastao se i danas sa republikanskim kongresnim liderima u Beloj kući, tražeći način da okonča delimičnu blokadu vlade, koja traje već 11. dan, ali i da podigne granicu zaduživanja, koja trenutno iznosi 16.700 milijardi dolara, za koju se očekuje da će biti dostignuta sledećeg četvrtka.

Predsednik Obama i njegovi republikanski rivali ponudili su jedni drugima različite ideje za okončanje fiskalne krize, ali rešenja još nema.

Republikanska senatorka iz države Mejn Suzan Kolins, koja je danas bila u Beloj kući nazvala je sastanak "dobrom razmenom mišljenja, ali bez zaključka".

Predsednik Obama juče se sastao sa republikancima iz predstavničkog doma, koji su ponudili podizanje granice zaduživanja, tako da vlada može da plaća svoje račune do 22. novembra, pod uslovom da Bela kuća pristane na pregovore o dodatnom smanjenju troškova administracije, tokom tih šest nedelja. Predsednik taj predlog nije ni prihvatio, niti odbacio.

Najnovija anketa javnog mnjenja, koju su zajednički sproveli dnevnik "Wall Street Journal" i TV mreža NBC, pokazuje da većina Amerikanaca - 53 odsto smatra republikance odgovornim za budžetsku krizu, a 31 odsto predsednika Obamu i demokratske zakonodavce.
XS
SM
MD
LG