Linkovi

Teksašani podeljeni oko zatvaranja federalne vlade


Sastanak političkog akcionog komiteta "Teksaški patrioti"
Sastanak političkog akcionog komiteta "Teksaški patrioti"

Tekuća obustava rada federalne vlade uživa široku podršku medju konzervativcima u Teksasu, ali su mnogi Teksašani zabrinuti zbog suspenzije neophodnih programa koje finansira vlada.

Oružarnica rezervnih snaga američke armije u Hjustonu trebalo je ovog vikenda da bude puna pripadnika Teksaške nacionalne garde. Medjutim, zatvaranje vlade dovelo je i do otkzavanja planirane obuke, kaže major Brajan Hildebrand:

„Pošto je sve otkazano, gardisti neće proći tu obuku koja im je potrebna.“

U Hjusotonu se nalazi i Svemirski centar Džonson gde deo osoblja obavlja neophodne operacije za Medjunarodnu svemirsku stanicu. Svih 3,000 hiljade zaposlenih poslato je na prinudni odmor osim oko 100 prisutnih.

Medjutim, zatvaranje federalne vlade generalno nije imalo veći uticaj i mnogi ljudi ga ne primećuju. Oni koji su najviše zainteresovani za ono što se dešava u Vašingtonu su konzervativci, članovi takozvanog Pokreta čajanka. Poput mnogih drugih koji posećuju skupove Pokreta čajanka, penzionisani inženjer Denis Altom, želi da republikanski senatori i kongresmeni budu čvrsti:

„Nadam se da će naši konzervativci izdržati i da će izvršiti žestok pritisak na demokrate.“

Altom se slaže sa nastojanjimna da se zaustavi Obamaker koji bi, kako kaže doveo do bankrotstva zemlje. On takodje odbacuije sumorna upozorenja o posledicama nedonošenja odluke o podizanju granice zaduživanja:

„Ne želim da dalje podižu granicu zaduživanja. Zemlja već ima previše dugova.“

Džuli Terner, predsednica političkog akcionog komiteta „Teksaški patrioti“ veruje da će čvrst stav ojačati pokret:

„Ako se mi, to jest narod, zalažemo za naše principe, videćemo da će ih uskoro prihvatiti kandidati iz svih političkih partija da bi bili izabrani.“

Medjutim, ovde postoje i milioni drugih birača poput Meri Foksvort, koja je ogorčena konzervativnom agendom i taktikom koja je dovela do zatvaranja vlade:

„Mislim da je apsolutno nesavesno da se tako nešto uradi – to je nemoralno i ne-etički.“

Kao dugogodišnji pristalica univerzalnog sistema zdravstvene zaštite Foksvort je takodje kritična u odnosu na Obamaker, ali nije spremna da ga odbaci:

„Mislim da ne treba da ukinemo Obamaker jer ne možete da oduzmete dobre stvari koje taj zakon pruža ljudima kojima je pomoć potrebna.“

Foksvort smatra da većini pristalica Pokreta čajanka, koji su belci, konzervativci i pripadnici srednje klase, nije stalo da miliona drugih Teksašana, koji zavise od programa koje finansira federalna vlada. Ti programi namenjeni su siromašnima, starijim osobama i osobama sa invaliditetom.

Medjutim, konzervativni Teksašani kažu da dobijaju široku podršku i da su pokazali spremnost da kazne zakonodavce koji odstupe od njihove agende.
XS
SM
MD
LG