Linkovi

Pomak u blokadi rada vlade?


Republikanski kongresmeni ponudili su kratkoročno podizanje granice zaduživanja pod uslovom da predsednik pregovara sa njima o okončanju blokade vlade.

Republikanski zakonodavci u američkom Predstavničkom domu nude kratkoročno podizanje granice zaduživanja, kako bi SAD mogle da nastave da ispunjava svoje finansijske obaveze, ali zauzvrat traže da predsednik Barak Obama pregovara sa njima o okončanju delimičnog prekida rada vlade.

Džon Bejner, predsedavajući Predstavničkog doma koji kontrolišu republikanci, zatražio je od svojih kolega da podrže podizanje sadašnje granice zaduživanja, kako bi vlada mogla da pozajmljije novac radi plaćanja računa do 22. novembra. Vodeći republikanci u Predstavničkom domu uskoro treba da se sastanu sa predsednikom Obamom u Beloj kući i razmmotre pomenuti plan. Predsedavajući Bejner rekao je da će predsedniku izložiti neke ideje o okončanju blokade vlade, ali nije izneo detalje.

Ukoliko dođe do podizanja granice zaduživanja, republikanci će možda dobiti priliku da pregovaraju o smanjenju potrošnje sa predsednikom Obamom, koji je od Kongresa tražio da okonča blokadu i podigne granicu zaduživanja bez ikakvih uslova.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da je predsednik Obama "srećan" zbog ponude, ali da čeka da vidi šta ona sve obuhvata.

Za to vreme, sekretar za finansije Džek Lu upozorio je da bi bila "gruba greška" da SAD ne podignu granicu zaduživanja u narednih sedam dana, kako bi izbegle da ostanu bez sredstava za plaćanje velikog broja finansijskih obaveza.

Lu je u svedočenju pred senatskim odborom izjavio da će SAD za sedam dana dostići granicu zaduživanja, koja trenutno iznosi 16.700 milijardi dolara, i da će sekretarijat za finansije u tom trenutku na raspolaganju imati oko 30 milijardi plus neke prihode, što neće biti dovoljno za plaćanje svih računa.

"Ukoliko Kongres ne ispuni svoju obavezu, to bi moglo duboko da poremeti finansijska tržišta, ugrozi ekonomski oporavak koji je u toku, poslove i ušteđevinu miliona Amerikanaca. Imam odgovornost da budem otvoren prema Kongresu i američkom narodu o ovim rizicima i smatram da bi bila gruba greška umanjivati ih ili odbacivati".

Lu je dodao da vlada ne bi smela da dođe u situaciju da pravi "opasne izbore" - o tome da li da gotovinu koju ima na raspolaganju upotrebi za plaćanje onima koji imaju vladine obveznice, isplatu penzija ili pokrivanje zdravstvenog osiguranja za starije Amerikance, uplatu pomoći vojnim verteranima ili firmama koje pružaju usluge vladi.

On nije želeo da spekuliše o tome koliko povećanje granice zaduživanja predsednik Barak Obama traži, ali je rekao da bi to povećanje trebalo da pokrije potrebe pozajmljivanja, na duži, a ne na kraći rok.
XS
SM
MD
LG