Linkovi

Kongres priznao genocid Turske nad Jermenima, Ankara pozvala ambasadora SAD


Arhiva - Državne zastave Turske i Sjedinjenih Država postavljaju se pred posetu državnog sekretara SAD Majka Pompea i ministra spoljnih poslova Turske Melvuta Čavašoglua, u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, 3. aprila 2019.
Arhiva - Državne zastave Turske i Sjedinjenih Država postavljaju se pred posetu državnog sekretara SAD Majka Pompea i ministra spoljnih poslova Turske Melvuta Čavašoglua, u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, 3. aprila 2019.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je u sredu ambasadora Sjedinjenih Država u toj zemlji i uručilo mu protest zbog rezolucije o priznavanju genocida nad Jermenima, koju je dan ranije izglasao Predstavnički dom Kongresa SAD.

Tursko ministarstvo poručilo je da odbacuje tu neobavezujuću rezoluciju, prenosi novinska agencija Asošijeted pres.

Predstavnički dom Kongresa usvojio je rezoluciju u utorak uveče, sa 405 glasova za i samo 11 protiv, kojom se masovna ubijanja Jermena u Osmanskom carstvu od 1915. do 1923. godine proglašavaju genocidom, prenosi agencija Rojters.

U rezoluciji se navodi da će američka politika "odbaciti sve napore za povezivanjem američke vlade s naporima za negiranje postojanja jermenskog genocida ili genocida uopšte", kao i da će "ohrabriti obrazovanje i javno razumevanje" genocida počinjenog nad Jermenima.

Turski zvaničnici naveli su da je ambasador SAD Dejvid Saterfild pozvan u ministarstvo u vezi sa odlukom koja je, kako ocenjuju turski zvaničnici, "lišena pravne ili istorijske osnove".

Turska rezoluciju smatra "političkim korakom bez značenja" i "osvetom" Ankari zbog vojne operacije, koju je Turska pre dve sedmice pokrenula protiv sirijskih kurda.

Tursko ministarstvo je navelo da su oba dokumenta napravljena za domaću upotrebu u SAD i da će narušiti odnose dve zemlje. Navodi se da poslanici, koji su kritični prema turskoj ofanzivi u Siriji, ne bi trebalo da se "svete" kroz rezoluciju o priznavanju genocida nad Jermenima i poziva se na formiranje zajedničkog komiteta istoričara koji bi istražili te događaje..

"Nesumnjivo će ova rezolucija negativno uticati na sliku SAD u javnom mnjenju Turske", navodi se u saopštenju ministarstva.

Rezolucija Predstavničkog doma korak je dalje u pogoršanju tursko-američkih odnosa, koji su zategnuti u vezi sa brojnim pitanjima, posebno zbog američke podrške sirijskim kurdskim borcima, koje Ankara smatra teroristima, navode agencije.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, među onima koji su usvojili razolucije o tome su parlamenti Francuske, Nemačke, Italije, Rusije i Kanade, a tako ga doživljavaju i brojni istoričari.

Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-ugarske, tokom Prvog svetskog rata ubile su između 1,2 i 1,5 miliona Jermena.

Turska postojano odbacuje upotrebu termina "genocid" i govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi, koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih, podsećaju agencije.

XS
SM
MD
LG