Linkovi

Turska kritikuje papu zbog izjave o genocidu


Papa Franja pozdravlja se sa poglavarem jermenske Pravoslavne crkve Karekinom Drugim.
Papa Franja pozdravlja se sa poglavarem jermenske Pravoslavne crkve Karekinom Drugim.

Turska je juče povukla svog ambasadora iz Vatikana zbog toga što je papa Franja obeležio 100. godišnjicu masovnog ubistva Jermena, i nazvao ga „genocidom“.

Papa Franja je to rekao tokom nedeljne mise u baziliki Svetog Petra u u Rimu. Ankara je saopštila da se ambasador Mehmet Padžaci vraća u Tursku na konsultacije sa vladinim zvaničnicima, zato što je papa opisao masakr oko 1,5 miliona Jermena kao “prvi genocid u 20. Veku”.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu poručio je da je papina izjava iskomplikovala odnose između Katoličke crkve i Turske.

“Očekujemo od verskih lidera da pozovu na mir i izbegnu islamofobiju. Papina izjava je loša interpretacija i pogrešno tumačenje istorije, priznanje patnji samo jedne strane i zanemarivanje druge. Ta izjava utire put rastućem rasizmu u Evropi i optužuje muslimane i Turke za kolektivni zločin. U ovom trenutku takva izjavu je nesrećna, veoma loša i neprimerena”.

Međutim, predsednik Jermenije Serž Sargsijan, koji je prisustvovao papinoj službi, izjavio je da je poglavar rimokatoličke crkve poslao snažnu poruku međunarodnoj zajednici.

“Sadržaj poruke bio je da to što genocid nije osuđen i prepoznat predstavlja pretnju za budućnost čovečanstva. Samo lideri sa principima, koji stavljaju vrednosti pre interesa, mogu da predvode svet bez genocida i zločina protiv čovečnosti. Takvi lideri stavljaju vrednosti ispred interesa”.

Turska priznaje je da su brojni Jermeni poginuli u borbama sa otomanskim Turcima, ali gnevno odbacuje da je masakr bio genocid. Turska je saopštila da su brojke preuveličane i da su oni koji su stradali bili žrtve građanskog rata. Papa Jovan Pavle Drugi i jermenski patrijarh su u zajedničkom saopštenju 2000. godine nazvali masakr genocidom, ali je u nedelju prvi put ta reč upotrebljena tokom mise u Vatikanu.

XS
SM
MD
LG