Linkovi

Kakve su reakcije srpske zajednice na prijem Kosova u Savet Evrope?


Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković (Foto: VOA)
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković (Foto: VOA)

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković smatra da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Saveta Evrope "rezultat prošlogodišnjeg francusko-nemačkog sporazuma i Ohridskog dogovora o implementaciji tog sporazuma".

"Ono što je predviđeno jeste da Srbija ne smeta prijemu Kosova u međunarodne institucije. Vučić je to znao, ali sada pokušava na neki način da to ublaži protiveći se onome što je već prihvatio. To je politika međunarodne zajednice koja polako, ali sigurno, dovodi Kosovo do trenutka kada treba da konačno bude u svim institucijama i konačno bude priznato kao nezavisna država", rekao je Trajković.

Novinar Goran Avramović smatra da je i sama Srbija umnogome doprinela tome što je Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope preporučio prijem Kosova u Savet Evrope.

"Mislim da odluka nije toliko zavisila od Kosova koliko je zavisila od Srbije, odnosno od izostanka bilo kakvog napretka u istrazi vezanoj za događaje u Banjskoj, a potom naravno i od spoljnopolitičkog kursa Srbije koji podrazumeva vrlo prisne odnose sa Rusijom. Ovo je prvi korak i za očekivati je, ukoliko Kosovo ne napravi neku tešku grešku na terenu, da sledeći korak bude i definitivno, odnosno da teritorija Kosova sa zvezdicom bude primljena u članstvo Saveta Evrope", naveo je Avramović za Glas Amerike.

Komentarišući najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da postoji mogućnost da Srbija napusti Savet Evrope ako Kosovo postane članica te organizacije, Momčilo Trajković navodi da je to nerealno i da služi isključivo za manipulaciju.

"On (Aleksandar Vučić) to koristi za unutrašnje potrebe, da bi svom biračkom telu poslao poruku kako je on borac za nacionalne interese, borac za Kosovo, a u suštini to je samo pokriće da bi sve to ispod žita prošlo i on izbegao odgovornost za ono što je do sada radio. Na kraju krajeva, takve stavove i odnose mu dozvoljava međunarodni faktor, međunarodna zajednica koja ga je tu i dovela da završi posao. Činjenica da on najvulgarnije psuje međunarodnu zajednicu javno, naziva ih zločincima, a oni to tolerišu, govori da mu je na unutrašnjem planu sve dozvoljeno, samo da ne smeta, da Kosovo bude ono što treba da bude, ovde sada Savet Evrope, a kasnije i u drugim institucijama", rekao je Trajković.

Goran Avramović takođe smatra da "napuštanje Saveta Evrope, što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukoliko Kosovo postane članica te organizacije, nije niti realno niti moguće". Takve najave su, prema njegovim rečima, namenjene pre svega "desno nastrojenim članovima Srpske napredne stranke".

"To se sasvim sigurno neće desiti, jer bi to značilo definitivno napuštanje politike dve stolice kojom se predsednik Srbije vodi sve ove godine, iako smo svedoci da se jedna polako izmiče. To bi bilo bukvalno odgurivanje te politike i svrstavanje na stranu onog bloka koji podržava prozapadni deo međunarodne zajednice, a što bi dovelo do daljeg udaljavanja Srbije od evropskih integracija. Mislim da je vladajući režim u Beogradu apsolutno svestan da tako nešto, iako možda zvuči kao muzika za tužne uši njihovih birača, prosto nije realno ni moguće", rekao je Goran Avramović.

U vezi sa Odlukom Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da Kosovo bude primljeno u članstvo te međunarodne organizacije, oglasila se i Srpska lista koja smatra ciničnim argument međunarodne zajednice da će prava srpskog naroda na Kosovu biti bolje zaštićena ukoliko Priština bude primljena u Savet Evrope.

S druge strane, premijer Aljbin Kurti je naveo da Kosovo ispunjava sve preduslove za članstvo u Savetu Evrope.

"Odbor za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope napravio je važan korak napred za Kosovo. Mišljenje potvrđuje ispunjenje svih preduslova za članstvo Kosova i preporučuje da Kosovo bude pozvano da se pridruži Savetu Evrope kao država-članica. Parlamentarna skupština Saveta Evrope će glasati o mišljenju u aprilu", napisao je Kurti na društvenoj mreži Eks.

XS
SM
MD
LG