Linkovi

Predsednički izbori u Siriji, Zapad unapred odbacio rezultat


Predsednik Sirije Bašar el Asad glasa na izborima
Predsednik Sirije Bašar el Asad glasa na izborima

Građani u Siriji glasaju na predsedničkim izborima koji bi mogli aktuelnom predsedniku Bašaru el Asadu da osiguraju četvrti mandat.

Asad ima dvojicu protivkandidata, obojicu bivših zvaničnika vlade: Abdalaha Saluma Abdalaha i Mahmuda Ahmeda Mareja, lidera zabranjene opozicione partije.

Vlada tvrdi da održavanje izbora znači da stvari u Siriji normalno funkcionišu, uprkos desetogodišnjem ratu. Opozicija i zapadne zemlje smatraju da su izbori samo još jedan način da Asad učvrsti vlast.

Vlast je širom zemlje održavala mitinge kako bi pospešila izlaznost, kažu zvaničnici.

Asad je došao na vlast 2000, posle smrti njegovog oca Hafeza, koji je Sirijom vladao 30 godina. Rat u Siriji izbio je 2011. posle protesta protiv Asada. Do sada su poginule stotine hiljada ljudi, a skoro polovina populacije - 11 miliona ljudi - je raseljeno.

Zapadne zemlje su, dan uoči izbora, odbacile njihov rezultat i ocenile da nisu ni pošteni, ni slobodni.

"Da bi izbori bili kredibilni, svi Sirijci moraju da imaju pravo da učestvuju uključujući interno raseljene, izbeglice, dijasporu, i da okruženje bude bezbedno", piše u zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Italije, Britanije i SAD.

"Bez tih elemenata, ovi lažni izbori ne predstavljaju nikakav napredak ka političkom dogovoru", piše u saopštenju i poziva se međunarodna zajednica da odbaci Asadov pokušaj da ostane na vlasti.

XS
SM
MD
LG