Linkovi

Potvrđena presuda Goranu Koziću za uvredu Verana Matića


Veran Matić, direktor Fonda B92 (Foto: VOA)
Veran Matić, direktor Fonda B92 (Foto: VOA)

Viši sud u Beogradu potvrdio je presudu Prvog osnovnog suda kojom je Goran Kozić, bivši savetnik glavnog i odgovornog urednika lista „Ilustrovana politika“, proglašen krivim za uvredu direktora Fonda B92 Verana Matića. Prvostepeni sud je u junu 2019. godine kaznio Kozića novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara.

Postupak je vođen po privatnoj tužbi Verana Matića, zbog navoda u tekstu „Verane, Verane, MAMOGRAFU jedan“. Tekst je objavljen u listu „Ilustrovana politika“, u decembru 2018. godine. Kozić se žalio na prvostepenu presudu. Međutim, Viši sud je njegovu žalbu odbio kao neosnovanu i potvrdio osuđujuću presudu prvostepenog suda.

Veran Matić je izjavio da odluku suda smatra ohrabrenjem da se u svim slučajevima traži pravda za uvredu, govor mržnje, pretnje i sve druge pojave koje su postala svakodnevica kada je reč o novinarskoj profesiji.

On je naveo da je ​u nekoliko tekstova "Ilustrovane politike" u decembru 2018. godine, načinjen niz povreda kodeksa novinara i prekršaja, koji su predstavljali direktni povratak u retoriku devedesetih godina.

"Verujem da će ova presuda biti pravilo sudske prakse, a ne izuzetak, kada je reč o suočavanju sa nekažnjivošću, uvredljivim govorom i govorom mržnje, opasnim hajkama i kampanjama prema profesionalnom izveštavanju i zastupanju interesa profesije, kao i prema istraživanju nasilja prema novinarima i nerazjašnjenim ubistvima novinara”, rekao je tim povodom Matić.

XS
SM
MD
LG