Linkovi

Potraga za kradljivcima "neprocenjive" kolekcije iz Drezdena


Nemačka policija traga za dvojicom lopova koji su u ponedeljak ujutru opljačkali jedan od najstarijih muzeja na svetu – Zelenu riznicu u Drezdenu - i ukrali kolekciju dragulja iz 18. veka čija je vrednost, prema rečima stručnjaka – neprocenjiva. Strahuje se da ukradene dragocenosti – među kojima su broševi i mač optočen dijamantima – možda nikada neće biti pronađene.

Nešto pre pet sati ujutru, policija je obaveštena o provali i u roku od nekoliko minuta stigla do muzeja u Drezdenu – ali prekasno. Krađu su snimile sigurnosne kamere muzeja.

Ukradena "neprocenjiva" kolekcija dragulja u Drezdenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Dvoje osumnjičenih je isključilo struju i upalo u muzej kroz prozor. Uputili su se pravo prema vitrini sa draguljima i razbili je, rekao je policijski istražitelj. Prema njegovim rečima, kradljivce je čekao automobil.

Direktorka državne umetničke kolekcije Marion Akerman izjavila je da, dok neki mediji prenose da su ukradeni predmeti vredni više stotina miliona, a možda I milijardu dolara, njihova umetnička i istorijska vrednost je “neprocenjiva.” Predmeti su tako prepoznatljivi da postoji strah da će lopovi razbiti predmete i prodavati pojedinačne dragulje.

"Poseban značaj i kvalitet kolekcije su u tome što je ona prenošena s generacije na generaciju kao kompletan set. Takođe želim da naglasim da materijalna vrednost tih predmeta nije tako visoka u poređenju sa vrednošću kompletne kolekcije umetničkih predmeta. Kao što znate, ona može da se opiše kao državno blago 18. veka.”

Mač optočen dijamantima je deo kolekcije od deset predmeta ukradenih iz Zelene riznice u Drezdenu.
Mač optočen dijamantima je deo kolekcije od deset predmeta ukradenih iz Zelene riznice u Drezdenu.

Akerman takođe ističe da su predmeti tako jedinstvene vrednosti da će biti nemoguće prodati ih na otvorenom tržištu.

Muzej Zelena riznica, takođe poznat kao Blago Avgusta jakog, otvoren je 1723. a danas se u njemu nalazi oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala koji su izloženi u istorijski palati.

Kako prenosi agencija Rojters, blago iz Zelene riznice preživelo je saveznička bombardovanja tokom Drugog svetskog rata i postalo ratni plen koji su sa sobom odneli vojnici Sovjetskog saveza. Blago je vraćeno Drezdenu, istorijskoj prestonici Saksonije, 1958. godine.

Kolekciju je u 18. veku prikupio Avgust Jaki, vladar Saksonije i kasnije kralj Poljske, koji je naručio još sjajnije dragulje da bi nadmašio sovg rivala, francuskog kralja Luja XIV.

Jedan od najpoznatijih dragulja - "zeleni dijamant" od 41 karata - u vreme provale se nalazio u Metropolitan muzeju umetnosti u Njujorku, kao pozajmica drezdenskog muzeja.

XS
SM
MD
LG