Linkovi

U oružanoj pljački u Meksiku ukradeno 2,5 miliona dolara u zlatnim novčićima


Policajci tokom bezbednosne operacije nakon pljačke zlatnih novčiča u vrednoti od 2,5 miliona dolara, u Meksiko Sitiju, 6. avgusta 2019.
Policajci tokom bezbednosne operacije nakon pljačke zlatnih novčiča u vrednoti od 2,5 miliona dolara, u Meksiko Sitiju, 6. avgusta 2019.

Naoružani pljačkaši upali su u vladinu fabriku novčića u Meksiku u utorak i napunili rančeve sa više od dva miliona dolara vrednim zlatnim novčićima iz sefa koji je ostavljen otvoren, saopštili su bezbednosni zvaničnici.

Pljačka "usred bela dana" poslednji je čin visoko-organizovanog kriminala u Meksiko Sitiju, gde je stopa kriminaliteta u porastu usled širenja bezakonja u zemlji.

Dvoje ljudi, od kojih je jedan nosio vatreno oružje, upali su u ogranak Kaza de Mondea ujutro nakon što su oborili čuvara na zemlju i oduzeli mu oružje, saopštila je policija Meksiko Sitija.

Jedan od pljačkaša zatim je otišao do sefa, koji je bio otvoren, i napunuio ranac sa 1.567 zlatnih novčića, saopštila je policija.

Novčići, poznasti kao "centenarios", imaju nominalnu vrednost od 50 pezosa, ali se prema podacima Meksičke banke Banorte prodaju po ceni od 31.500 poezosa (1.610 dolara) po komadu. To znači da je vrednost ukradenih novića 2,5 miliona dolara.

Novćići su prvi put iskovani 1921. u cilju obeležavanja 100. godišnjice meiksičke nezavisnosti od Španije, navodi centralna banka. Proizvodnja je obustavljena 1931, ali su novčići ponovo kovani početkom 1943. usled potražnje za zlatnim novcem.

XS
SM
MD
LG