Linkovi

Bleštava atrakcija u Smitsonijenu


Dragulj "Dom Pedro"
Dragulj "Dom Pedro"

Dijamant Houp, ili „Nada“, dugo je bio neosporna zvezda ovog muzeja, ali ga je nedavno nadmašio novi dragulj - akvamarin „Dom Pedro“.

Smitsonijenov Nacionalni prirodnjački muzej ima bleštavu novu atrakciju

Dijamant Houp, ili „Nada“, dugo je bio neosporna zvezda ovog muzeja, ali ga je nedavno nadmašio novi dragulj - akvamarin „Dom Pedro“. Postioci su se gurali sa novinarima da bi slikali obelisk u duginim bojama, visok preko 35 centimetara i težak dva kilograma. To je najveći uglačani akvamarin na svetu.

„Veoma je retko, veoma neobično, da bilo koji mineral proizvede kristal ove veličine i kvaliteta, koji može da se iseče u Dom Pedra.“

Većina bi bila isečena u delove nakita, poput ovih. A to bi bila sudbina i Dom Pedra, da nije bilo bogatih kolecionara dragog kamenja Džejn Mičel i njenog supruga Džefrija Blenda.

„Mislila sam da bi to bio veliki gubitak. Onda smo suprug i ja odlučili da ga kupimo. Nismo hteli da ga zadržimo u privatnoj kolekciji. Smatrali smo da bi trebalo da zadivi što više ljudi.“

Zbog toga su poklonili Dom Pedra Nacionalnom prirodnjačkom muzeju. Sa sedam miliona i 400 hiljada posetilaca prošle godine, to je najpopularniji muzej u Sjedinjenim Državama – velikim delom zaaljujući dijamantu „Nada“. Sada posetioci imaju još jedan izuzetan razlog da dodju u ovaj muzej.
XS
SM
MD
LG