Linkovi

Keri u Kabulu, poziv Talibanu na razgovore


Keri i predsednik Avganistana Gani, danas u Kabulu
Keri i predsednik Avganistana Gani, danas u Kabulu

Američki državni sekretartokom nenajavljene posete i susreta sa avganistanskim liderima, izjavio da bi učešće Talibana u mirovnom procesu moglo da pomogne da se okončaju nasilje i patnja, koju narod Avganistana trpi svih ovih godina ratovanja...

SAD i Avganistan pozvale su Talibane da se vrate mirovnim razgovorima sa avganistanskom vladom.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je danas nenajavljeno doputovao u Kabul, gde se sastao sa avganistanskim liderima, izjavio je da bi učešće Talibana u mirovnom procesu moglo da pomogne da se okončaju nasilje i patnja koju narod Avganistana trpi svih ovih godina ratovanja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Keri i predsednik Avganistana Ašraf Gani govorili su o brojnim pitanjima, uključujući i predstojeći NATO samit u Varšavi u julu, na kojem će se analizirati status avganistanskih snaga bezbednosti, ali i konferenciju o pomoći namenjenoj razvoju te zemlje, koja je planirana za kasnije ove godine u Briselu.

Američki predsednik Barak Obama najavio je da planira da smanji broj američkih vojnika u Avgansitanu sa sadašnjih 9.800 na 5.500 do sledeće godine, ali neki novi medijski izveštaji nagoveštavaju da bi taj plan mogao da se odloži. Keri je rekao da će se Obama konsultovati sa američkim vojnim komandantima u Avganistanu pre nego što donese konačnu odluku o smanjenju broja vojnika.

Ranije danas, Keri i avgansitanski šef diplomatije Salahudin Rabani predsedavali su sastankom bilateralne komisije, koju su dve zemlje osnovale kako bi se pomogao posleratni razvoj u Avganistanu i stvorila "snažna, stabilna, demokratska i samostalna država".

Rabani je izjavio da njegova vlada čini sve da unapredi mir i pomirenje, ali da ti napori neće biti "plodonosni" ukoliko i Taliban ne sedne za pregovarački sto.

"Verujemo da međunarodna zajednica može da pomogne u ohrabrivanju ključnih aktera u regionu da ubede Taliban da se uključi u direktne pregovore sa avganistanskom vladom", dodao je Rabani.

Podrška naporima koji bi mogli da dodvedu do nastavka mirovnih razgovora između avganistanske vlade i Talibana je jedna od ključnih stvari za Kerija, koji se tokom današnje jednodnevne posete sastao i sa najbližim saradnikom predsednika Ganija Abdulom Abdulom.

Drugi cilj Kerijeve posete je da iskaže postojanu američku podršku vladi nacionalnog jedinstva u Avganistanu, u trenutku, kada prema istraživanjima javnog mnjenja, čak 80 odsto građana nije zadovoljno njenim radom.

Pre Kabula, Keri je juče takođe nenajavljeno boravio u Bagdadu, a iz Avganistana ide za Japan, gde će prisustvovati ministarstkom sastanku Grupe 7 i posetiti spomenik žrtvama Drugog svetskog rata.

XS
SM
MD
LG