Linkovi

Bezednost regiona u fokusu razgovora


Kerry
Kerry

Pitanja regionalne bezbednosti biće u fokusu razgovora američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji odlazi u Bahrein na sastanak sa ministrima Zalivskih zemalja Iiu Japan na sastanak sa zvaničnicima G7.

Dok multinaconalne snage u Siriji i Iraku beleže uspehe u borbi protiv pripadnika Islamske države…jučerašnja serija samoubilačkih napada u Iraku je užasan podsetnik na šta su sve terorističke grupe spremne.

Tokom nastupa sa austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom sekretar Keri je rekao da je svestan izazova koji predstoje.

Pred nama su još uvek velike prepreke i sukobi, koji kao što smo videli u Briselu, Parizu, Ankari i na drugim mestima - i dalje predstavljaju izvor pretnje.”

Nastojanja da se poraze pripadnici Islamske države u Iraku bi mogla da budu osujećena zbog političkih previranja u zemlji smatraju analitičari.

“Ono što je najvažnije zapamtiti u borbi protiv Islamske države u Iraku je činjenica da je vojna komponenta samo deo te borbe. Dugoročno pitanje kojim se treba pozabaviti su politički izazovi sa kojima je Irak i dalje suočen ” kaže Džesika Ešu iz Atlanskog saveta.

Borba protiv ekstremnih grupa biće u fokusu sastanka Kerija sa članovima Saveta za saradnju zalivskih država u Bahreinu, kao i u Hirošimi u Japanu na sastanku ministara G7.

Nedavne provokativne nuklearne i probe balističkih raketa Severne Koreje biće drugo važno pitanje ministarskog sastanka u Japanu, kaže analitičar Ričard Buš sa Instituta Brukings. .

Mislim da Severna Koreja nastoji da poboljša svoje najopasnije sposobnosti i mi sa tim moramo da se nosimo .”

Na marginama razgovora, sekretar Keri će obići Memorijalni park mira, posvećen žrtvama atomske bombe, koju su SAD baile na Hirošimu 1945. godine.

Džon Keri će biti prvi aktuelni američki državni sekretar koji će posetiti Memorijalni park mira u Hirošimi.

XS
SM
MD
LG