Linkovi

Keri: Uspeh borbe protiv Islamske države


Američki državni sekretar Džon Keri i irački premijer Hajder al-Abadi
Američki državni sekretar Džon Keri i irački premijer Hajder al-Abadi

Ekstremistička organizacija Islamska država trpi poraze u Iraku, gubi lidere i borce, a njeni pripadnici gube nadu, poručio je američki državni sekretar Džon Keri tokom iznenadne posete Bagdadu.

Keri je posle razgovora sa iračkim liderima najavio da će međunarodna koalicija, u saradnji sa Irakom, dodatno da pojača pritisak na ekstremiste narednih nedelja i mjeseci.

Američki državni sekretar je iz Bahreina doputovao u jednodnevnu, iznenadnu posjetu iračkoj prijestonici, prvu od 2014. godine. Džon Keri se sastao sa iračkim premijerom i šefom diplomatije, Hajderom al – Abadijem i Ibrahimom al-Ešaikerom al-Džafarijem, te premijerom kurdistanske regionalne vlade Nečrivanom Barzanijem. Keri je posle razgovora naveo da borba međunarodne koalicije protiv Islamske države daje rezultate i da ekstremistička organizacije trpi poraze.

"Narednih nedelja i mjeseci, koalicija će zajedno sa Irakom da još pojača pritisak. Nastavićemo da napadamo i eliminišemo lidere Daeša i obučavaćemo lokalne snaga da preuzmu i održe kontrolu nad većim dijelom teritorije”.

Američki zvaničnik istakao je da su Sjedinjene Države riješene da eliminišu prijetnju od Islamske države i da pomognu Iraku na sve moguće načine.

“Na današnjom sastancima svima sam jasno stavio do znanja da su Sjedinjene Države odlučne da zajedno sa našim prijateljima u Iraku i koaliciji ne samo poraze Daeš, već i pomognu građanima da se oporave i napreduju”.

Keri je takođe najavio dodatnu humanitarnu pomoć Iraku u iznosu od 155 miliona dolara. Državni sekretar posjetio je Irak u trenutku kada iračke snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Mosulom, koji su ekstremisti osvojili 2014. godine.

XS
SM
MD
LG