Linkovi

Porošenko obustavio vojne operacije na istoku


Ukrajinski vojnik na tenku u luci Marijupolj
Ukrajinski vojnik na tenku u luci Marijupolj

Predsednik Ukrajine odluku zasnovao na potpisivanju protokola o prekidu vatre predstavnika Ukrajine, separatista, Rusije i OEBS-a u Minsku, ali i Putinovog "akcionog plana"...

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko naredio je oružanim snagama svoje zemlje da prekinu petomesečnu vojnu operaciju protiv proruskihg separatista u istočnom delu zemlje.

Porošenko je izdao naređenje pošto su predstavnici Ukrajine, separatista, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na današnjem sastanku u Minsku potpisali protokol o prekidu vatre.

Na Tviter nalogu samoproklamovane Narodne Republike Donjeck takođe je objavljeno da je u Minsku potpisan sporazum, koji je stupio na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu.

U saopštenju na zvaničnoj internet prezentaciji predsednika Ukrajine, navodi se da je Porošenkova odluka da naredi prekid vatre zasnovana na potpisivanju sporazuma, ali i pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina "liderima ilegalnih naoružanih formacija Donbasa" - što znači proruskih pobunjenika - da zaustave vatru.

Putin je u sredu predstavio "akcioni plan" u sedam tačaka za okončanje separatističke pobune, u kojem je pozvao na "zaustavljanje aktivnih ofanzivnih operacija" i ukrajinske vojske i separatista.

Putinov portparol Dmitrij Peskov danas je izjavio da Kremlj pozdravlja potpisivanje protokola o prekidu vatre i da se nada da će dve strane "temeljno sporvesti" sve odredbe tog sporazuma, a da će se nastaviti pregovori, kako bi se postiglo "potpuno rešenje" višemesečne krize.

Vest o potpisivanju sporazuma stigla je uporedo sa izveštajima o žustrim obračunima u raznim delovima istočne Ukrajine. Novinska agencija Rojters prenela je da su se tri eksplozije čule severno od grada Donjecka nekoliko minuta pošto je prekid vatre stupio na snagu, ali da su kasnije sukobi na istoku zemlje - kako izgleda - utihnuli.

XS
SM
MD
LG