Linkovi

Kijev: Ruske snage u Donjecku i Lugansku


Proruski pobunjenik u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini
Proruski pobunjenik u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da se ruske snage nalaze na 10 lokacija u istočnoj Ukrajini, među kojima su i dva velika grada.

Portparol ukrajinskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu Andrij Lisenko rekao je da su ruski vojnici i vojna oprema raspoređeni u šest oblasti u regionu Donjecka, uključujući i istoimeni grad, te četiri područja u region Luganska, među kojima je i grad Lugansk.

Dva grada su poznata kao uporišta proruskih separatista. Lisenko je takođe dodao da je 15 ukrajinskih vojnika poginulo u borbama u istočnoj Ukrajini u poslednja 24 sata. Prema procjenama NATO-a, u Ukrajini se nalazi najmanje hiljadu ruskih vojnika, što je Moskva više puta demantovala.

U međuvremenu, agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice saopštila je da je 260 hiljada ljudi interno raseljeno u istočnoj Ukrajini, u poređenju sa 117 hiljada prve nedelje avgusta. Direktor evropskog biroa UNHCR-a, Vinsent Koktel, rekao je novinarima u Ženevi da zbog sukoba u regionu, stanovništvo ima ograničen pristup hrani, vodi i drugim osnovnim potrepštinama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun prethodno se založio za politički dijalog Rusije i Ukrajine, poručujući da nema vojnog rešenja za ukrajinsku krizu. Jedan od lidera proruskih separatista, Andrej Purgin, juče je na početku mirovnih pregovora u Minsku naveo da su pobunjenici spremni da razgovaraju o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika.

Takođe je saopšteno da su separatisti spremni da dozvole svojim samoproklamovanim republikama da ostanu dio Ukrajine, pod uslovom da im bude odobren specijalni status, uključujući i pravo da organizuju svoje bezbjednosne snage, koriste ruski kao zvanični jezik i vode svoju spoljnotrgovinsku politiku i pridruže se Carinskoj uniji, koju predvodi Rusija. Međutim, kako prenose ruski mediji, Purgin je danas poručio da se proruski separatisti ne smatraju sastavnim dijelom Ukrajine.

U Moksvi, ruski zvaničnici saopštili su da je izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi Rusija mogla da osvoji Kijev za nekoliko nedelja izvučena iz konteksta. Putinov savjetnik Juri Ušakov rekao je novinarima da je citat, prenijet u italijanskom dnevniku “La Republika”, imao u potpunosti drugačije značenje. Taj list je prenio da je ruski lider, u telefonskom razgovoru, rekao predsjedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu da bi, ako to poželi, mogao da osvoji ukrajinsku prijestonicu za dvije nedelje.

XS
SM
MD
LG