Linkovi

Popović: Jasna poruka Beograda - što pre!


Popović: Jasna poruka Beograda - što pre!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, koji je i kandidat “Srpske liste” za poslanika u Skupštini Kosova, smatra da bi ukoliko Srbi na predstojećim parlamentarnim izborima ne pređu census od pet odsto to bio poraz ne samo za političare već za celu srpsku zajednicu...

Ukoliko Srbi na predstojećim parlamentarnim izborima ne pređu census od pet odsto to će biti poraz ne samo za političare već za celu srpsku zajednicu, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" Srđan Popović, direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova. Popović, koji je i kandidat “Srpske liste” za poslanika u Skupštini Kosova, smatra da bi Beograd trebalo što pre da Srbima na Kosovu uputi jasnu i jedinstvenu poruku povodom predstojeći izbori u pitanju.

Glas Amerike: Samostalna liberalna stranka, čiji ste vi jedan od kandidata za poslanika na predstojećim izborima, biće deo „Srpske liste“, koju podržava Beograd. Kako je došlo do tog jedinstva i ko je tome najviše doprineo i ima li ta lista budućnost?

Srđan Popović: "Tom jedinstvu smo, pre svega, doprineli mi Srbi sa Kosova. Konačno smo uvideli, da ako se ne ujedinimo, da ćemo propasti. Do sada je bilo, kao što ste i sami imali priliku da vidite 'jedan u klin, drugi u ploču'. Samim tim, što nismo imali to jedinstvo, to je dovelo do toga da nemamo povratak raseljenih, ekonomski razvoj u srpskim sredinama se nije desio i postoji još niz drugih problema, koji su do sada mogli biti rešeni. Svakako da ova lista ima budućnost i mislim da ćemo samo jedinstveni moći da rešimo sve ove probleme koji su za nama".

Glas Amerike: Koji broj poslaničkih mesta očekujete na ovim izborima?

Srđan Popović: "Očekujem najmanje petnaest poslaničkih mesta. Sada nemamo rezervisanih mesta, imamo samo deset zagarantovanih mesta, tako da nam je potrebno, da pređemo cenzus od 5 odsto, kako bi dobili više poslaničkih mesta. Ukoliko ne pređemo taj cenzus smatraću da smo doživeli poraz na ovim izborima, ne samo mi koji se kandidujemo, već kompletna srpska zajednica, jer onda nećemo imati dvotrećinsku većinu manjinskih poslanika u Skupštini, koja je potrebna za rešavanje bitnih pitanja u Skupštini Kosova".

Glas Amerike: Zašto Beograd još ne šalje jasnu poruku Srbima na Kosovu kada se radi o predstojećim parlamentarnim izborima?

Srđan Popović: "Razumem što se Beograd još nije jasno izjasnio oko kosovskih izbora, jer je Srbiju zadesila velika katastrofa, mislim na poplave, i da je vrh države veću pažnju usmerio ka tom pitanju, ali s obzirom da se približavaju izbori mislim da Beograd mora da uputi jasnu poruku Srbima, da pre svega izađu na izbore u što većem broju. Takođe očekujem od Beograda da bude jedinstven u svom stavu, jer ako smo mi na Kosovu mogli da postignemo jedinstvo, najmanje što nam je potrebno je da iz Beograda dobijamo različite poruke kad su ovi rekao bih od suštinskog značaja izbori u pitanju".

Glas Amerike: Da li vam zamera vaš kolalicioni partner Hašim Tači, što na izbore izlazite sa listom koju podržava Beograd?

Srđan Popović: "Pa, mislim da nema potreba da zameri bilo šta. Nama ništa nije rekao, niti sam bilo šta čuo da je javno izjavio, to je pre svega, naša stvar i mi ovo radimo zbog interesa Srba na Kosovu i ostalih koji žive na Kosovu. S druge strane, ni mi Srbi, koji radimo u institucijama, nismo zamerali ni Prištini ni Beogradu, koji se već godinima sastaju u Briselu i pregovaraju. Ono što je najbitnije, da Beograd podržava Srbe, koji danas rade u lokalnim, a sutra i u centralnim institucijama i milsim da tu nema bilo ko šta da zameri".
XS
SM
MD
LG