Linkovi

File: Napredak Kosova ka EU


Evropski komesar za proširenje Štefan File (arhivski snimak)
Evropski komesar za proširenje Štefan File (arhivski snimak)

Komesar EU za proširenje Štefan File kazao je u Prištini da se nada da će Kosovo u narednom periodu ostvariti napredak u reformama i dijalogu o normalizaciji.

Kosovo je zabeležilo napredak na putu ka Evropskoj uniji, ali mora jos mnogo da radi na reformama, poručio je u Prištini Evropski komesar za proširenje Štefan File.

Nakon sastanka sa predsednicom i premijerom Kosova Atifete Jahjagom i Hašimom Tačijem komesar EU za proširenje Štefan File kazao je da se nada da će Kosovo u narednom periodu ostvariti napredak u reformama i dijalogu o normalizaciji.

Od Kosova se, kako je kazao, očekuje brži napredak u oblasti vladavine prava, ekonomskim pitanjima i razvoju, održavanje demokratskih i slobodnih parlamentarnih izbora i nastavak dijaloga sa Beogradom i sprovodjenje do sada postignutih sporazuma.

"Gledano uopšteno napredak je vidljiv. Naravno da je dug put da se to ostvari, ali niste usamljeni, ovaj put ćemo proći zajedno" kazao je File.

Premijer Kosova Hašim Tači je izrazio zadovoljstvo okončanjem pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Štefan File prisustvovao je tokom dana i sastanku saveta za evropske integracije koji radi pri kabinetu predsednice Kosova. Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ocenila je da mladi Kosova zaslužuju da budu deo Evrope i ocenila da oni ne predstavljaju opasnost ni za koga.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kritikovao je činjenicu da Kosovu jos nije omogućena vizna liberalizacija. Sastanku Saveta za evropske integracije su, pored najviših zvaničnika Kosova prisustvovali i predstavnici civilnog društva. Evropski komesar za proširenje Štefan File današnju posetu Kosovu završio je kasno popodne razgovorom sa predstavnicima četiri opštine sa severa Kosova.
XS
SM
MD
LG