Linkovi

Vanredni izbori na Kosovu 8. juna


Atifete Jahjaga, predsednica Kosova, raspisala je prevremene parlamentarne izbore za 8. jun 2014.
Atifete Jahjaga, predsednica Kosova, raspisala je prevremene parlamentarne izbore za 8. jun 2014.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga raspisala je za 8.jun vanredne parlamentarane izbore i pozvala posmatrače iz evropskih zemalja da isprate glasanje. Srbi sa Kosova poručuju da je najbolje da na te izbore izađu sa jedinstvenom listom.

Odluku o rapisivanju vanrednih parlamentarnih izbora predsednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila je na konferenciji za novinare na kojoj, kao i obično, nije bilo prevoda na srpski jezik, iako je po članu 5 Ustava Kosova to jedan od službenih jezika na Kosovu.

Jahajaga je izbore raspisala nakon što je Skupština Kosova zvanično objavila svoju odluku o raspuštanju parlamenta i nakon konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih stanaka.

“Na osnovu konsultacija sa političkim strankama, Centralnom izbornom komisijom i na osnovu mojih kompetentnosti po Ustavu kao i poštovanju zakonskih rokova, donela sam dekret o raspisivanju održavanja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu za 8. jun 2014 godine. Prevremeni parlamentarni izbori treba da posvedoče našu spremnost da garantujemo slobodne izbore i glasanje građanima Kosova”, kazala je Jahjaga.

Srbi sa Kosova bi na predstojećim parlamentarnim izborima trebalo da nastupe jedinstveno, ali to jedinstvo je ponekad teško postići, izjavio je za Glas Amerike gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović koji je na proteklim lokalnim izborima bio kandidat Građanske inicijative Srpska, koju je podržala Vlada Srbije.

“Svakako da nama odgovara da idemo zajedno, jer tako možemo više da postignemo, zato što ćemo tako biti važniji faktor u odlučivanju sutra. Takođe, s druge strane iskustvo nas uči da nije lako spojiti ljude različitog opredeljenja, koji su godinima unazad bili na različitim stranama i sada treba da se dogovore oko određene politike koju treba da vode. Verujem, da možemo da dođemo do tog jedinstva, sigurno da ću ja biti jedan od snažnih zagovornika, a da li ćemo u tome uspeti, mislim da će narednih nekoliko dana pokazati da li ima šanse za tako nešto ili ne”, kazao je Stojanović.

I predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović smatra da bi na predstojeće izbore zajedno trebalo da idu Građanska inicijativa Srpska i Samostalna liberalna stranka, jer su kako je kazao to trenutno najorganizovaniji srpski politički subjekti na Kosovu. On podseća da više neće biti rezervisanih mesta za manjinske poslanike i da će samo ako su jedinstveni, Srbi uspeti da se izbore za više od deset poslaničkih mesta.

“Najveći uspeh i najveća pobeda svih nas zajedno, što je to obostrana želja i volja, da se na taj najkvalitetniji način uzme odgovornost i obaveza za srpsku zajednicu. Potpuno sam siguran, ukoliko zajedno budemo u izbornom procesu, da ćemo uspeti pređemo cenzus i da ćemo u parlamentu imati veći broj legitimnih i što je još važnije kredibilnih ljudi, koji će odgovorno zastupati interese naše zajednice, kako u parlamentu tako i u Vladi”, rekao je Petrović.

Predstojeći vanredni parlamentarni izbori koji su zakazani za 8. jun biće održani po starom izbornom zakonu, što znači da će pravo glasa na njima imati i osobe koje nemaju kosovska dokumenta, već je za glasanje potreban bilo koji identifikacioni dokument.
XS
SM
MD
LG