Linkovi

Vanredno stanje u Njujorku zbog poplava koje su paralisale saobraćaj


Poplava u Njujorku (Foto:REUTERS/Andrew Kelly/File Photo)
Poplava u Njujorku (Foto:REUTERS/Andrew Kelly/File Photo)

Ogromna količina kiše koja se sručiča na Njujork i okolinu je posledica klimatskih promena i to će postati novo normalno stanje rekla je guvernerka savezne države Njujork Kejti Hočul.

Ona je proglasila vanredno stanje koje će biti na snazi narednih šest dana.

Skoro 20 centimetara kiše palo je na neke delove Njujorka, dovoljno da morski lav iz Zoološkog vrta u Central parku na kratko pobegne iz svog bazena.

Jak pljusak padao je u petak u Njujorku u vreme saobraćajnog špica, ogromna količina vode doprla je i do sistema podzemne železnice, a poplavljene su ulice i autoputevi. Prekinut je prilaz najmanje jednom terminalu na aerodromu LaGvardija.

"Ovo je oluja opasna po život", navela je Hočul u intervjuu za televizijsku stanicu NY1.

Vozilo zaglavljeno u poplavi u Njujorku (Foto: REUTERS/Bing Guan)
Vozilo zaglavljeno u poplavi u Njujorku (Foto: REUTERS/Bing Guan)

Fotografije i snimci na društvenim mrežama pokazuju kako voda ulazi u stanice metroa i podrume, dolazi do pola automobila u delovima Bruklina i u drugim krajevima. Nadležni sa gradski saobraćaj apelovali su na ljude najnaseljenijeg grada u Americi da ostanu kod kuće, ako mogu. Skoro svaka linije metroa je u prekidu u nekim delovima, ili menja trasu i saobraća sa velikim kašnjenjima, a dve od tri železničke linije ne rade. Poplavljeni su delovi oko Njujorka, kao što je Hoboken u Nju Džersiju

XS
SM
MD
LG