Linkovi

Poplavljeni Nju Orleans i Hjuston, nema podataka o žrtvama


Područje Bonnet Carre Spillway, nadomak Nju Orelansa, čija je svrha skretanje reke Misisipi u slučaju opasnosti od poplava (Foto AP/Gerald Herbert)
Područje Bonnet Carre Spillway, nadomak Nju Orelansa, čija je svrha skretanje reke Misisipi u slučaju opasnosti od poplava (Foto AP/Gerald Herbert)

Snažni pljuskovi pogodili su gradove Nju Orleans i Hjuston u državama Luizijana i Teksas u SAD i izazvali poplave. Padavine su tokom vikenda poplavile gradska područja i to manje od mesec dana uoči 1. juna kada počinje sezona uragana na Atlantskom okeanu. Za sada nema zvaničnih podataka o ugroženima ili šteti.

Gradske vlasti Nju Orleansa objavile su upozorenje o poplavama dok je policija saopštila da će kažnjavati vozače koji poplavljenim ulicama voze brže od pet milja na sat. Takođe, suspendovane su zabrane parkiranja duž trotoara i puteva.

U područjima u kojima se voda povukla policija je počela da odnosi nasukana vozila.

Zbog obilnih kiša koje od petka padaju u oblasti reke Misisipi inženjerski vojni korpus otvorio je Bonnet Carre Spillvai, specijalizovanu konstrukciju koja se aktivira prilikom opasnosti od poplava. Nalazi se na oko 28 milja zapadno od grada Nju Orleansa.

Zbog opasnosti od poplava guverner države Luizijana Džon Ed Edvards proglasio je vanrednu situaciju koja bi na snazi trebalo da ostane do 7. juna. Tokom trajanja vanredne situacije zabranjeno je podizanje cena usluga i roba.

Radnici na Bonnet Carre Spillvai na 28 milja od Nju Orleansa
Radnici na Bonnet Carre Spillvai na 28 milja od Nju Orleansa

Poplave su takođe pogodile državu Teksas – okolinu grada Hjustona posle obilnih padavina u Meksičkom zalivu. Zatvorene su škole, hiljade domaćinstava ostalo je bez struje, dok su desetine letova otkazane sa sa hjustonskog aerodroma.

Delovi Hjustona i dalje se oporavljaju od štete uzrokovanih poplavama za vreme uragana Harvi avgusta 2017. godine. Meštani i poslovni ljudi tvrdili da su inženjeri vojnog korpusa tada znali da su kuće u pojedinim područjima Hjustona u opasnosti od poplava.

Zbog toga su pokrenuli proces pred nadležnim lokalnim sudom i suđenje po federalnoj tužbi počinje u ponedeljak.

Od posledica uragana Harvi avgusta 2017. godine poginulo je 107 osoba. Šteta je procenjena na 125 milijardi američkih dolara.

XS
SM
MD
LG