Linkovi

Broj žrtava uragana Majkl porastao na 16


Spasioci izvlače telo iz ruševina kuće u Meksiko Biču, gradiću koji je razoren u uraganu Majkl.
Spasioci izvlače telo iz ruševina kuće u Meksiko Biču, gradiću koji je razoren u uraganu Majkl.

Još jedno telo pronađeno je u ruševinama građevina u Meksiko Biču, gradiću razorenom u uraganu Majkl, čime je bilans žrtava porastao na najmanje 16. Uragan četvrte kategorije, Majkl je udario u severozapadni deo Floride pre sedam dana a zatim, kao tropska oluja, prošao kroz Džordžiju, Severnu i Južnu Karolinu i Virdžiniju.

"Sve izgleda kao ratna zona", rekao je guverner Floride Rik Skot dok je obilazio Meksiko Bič, grad koji je prvo zahvatio uragan prošle nedelje. Državne vlasti navode da je skoro 300 ljudi u Meksiko Biču ignorisalo naređenje da se evakuišu ali još nije poznato da li su uspeli da u poslednjem trenutku napuste to mesto.

Šef Federalne agencije za upravu u vanrednim situacijama, Brok Long, izjavio je da očekuje da će bilans žrtava rasti. "Još nismo ušli u najteže pogođene delove", rekao je. "Retko ko preživi da ispriča kakvo je bilo iskustvo ogromnih olujnih talasa a nažalost, u ovoj zemlji, nikako da naučimo tu lekciju."

Kuća Hektora Moralesa u Meksiko Biču sravnjena je sa zemljom u uraganu Majkl.
Kuća Hektora Moralesa u Meksiko Biču sravnjena je sa zemljom u uraganu Majkl.

Američka vojna vazduhoplovna baza Tindal na Floridi toliko je oštećena da je 3.600 muškaraca i žena stacioniranih u njoj, koji su bili evakuisani, dobilo poruku da se ne vraćaju. "Neću pozvati vas i vaše porodice da se vratite dok ne možemo da vam garantujemo bezbednost", saopštio je pukovnik Brajan Lejdlo i dodao da ne zna koliko će dugo trajati obnova baze.

Uragan Majkl je najveća oluja u istoriji severozapadnog dela Floride i treća najsnažnija oluja na američkom kopnu.

Veliki delovi severozapadne Floride na obali Meksičkog zaliva, uključujući Meksiko Bič i Panama Siti, sravnjeni su sa zemljom. U tom području postoje brojne ruralne zajednice koje su među najsiromašnijima u toj državi.

Potraga za preživelima u Meksiko Biču posle uragana Majkl.
Potraga za preživelima u Meksiko Biču posle uragana Majkl.

U Meksiko Biču čitavi blokovi kuća su uništeni, brodovi i čamci su u naletu vetra i vode bačeni u dvorišta a ulice prekrivaju oboreno drveće i dalekovodi. Američka vojska saopštila je da više od 2.000 vojnika Nacionalne garde Floride učestvuje u operacijama spasavanja i raščišćavanja. U petak je bez struje bilo oko milion kuća i poslovnih prostorija od Floride do Virdžinije.

Sezona uragana na Atlantiku počela je krajem juna a traje do novembra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG