Linkovi

Popis stanovništva u Crnoj Gori od 1. do 15. novembra, koštaće 4.7 miliona eura


Vlada Crne Gore (foto: gov.me)
Vlada Crne Gore (foto: gov.me)

Popis stanovništva u Crnoj Gori, koji će prema nedavno usvojenom zakonu, i pored otpora dijela javnosti imati odredbe o nacionalnom i vjerskom opredjeljenju, biće održan u prvoj polovini novembra ove godine, saopštili su zvaničnici.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović saopštio je da je Uredbom o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa Vlada utvrdila da je period sprovođenja popisa od 1. do 15. novembra.

“Period je u skladu sa preporukom Ujedinjenih nacija za popis, koja predviđa da se sprovođenje popisa ne poklapa sa događajima poput državnih i lokalnih izbornih kampanja kojih neće biti na jesen. Novembar je optimalan rok”, rekao je Damjanović i dodao da je termin za sprovođenje popisa predložio Monstat.

Odluku o utvrdjivanje termina održavanja popisa stanovništva pozdravili su premijer Dritan Abazović i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić koji je rekao da je Vlada pitanje popisa stavila kao prioritet i da on znači “puno za buduće prilike u Crnoj Gori”.

Zakon o popisu, koji je krajem prošle godine usvojio parlament a potpisao predsjednik Milo Djukanović, koštaće 4.7 miliona eura, a predvidja tri grupe pitanja - o gradjaninu ili gradjanki, o domaćinstvu i o stanovima, pri čemu prva grupa uključuje i pitanja o nacionalnosti, vjeri i jeziku.

Crnogorska opozicija tražila je da se u pitanja na popisu ne uvrste dio koji se odnosi na nacionalnost, smatrajući da to doprinosi produbljivanju ionako dubokih nacionalnih podjela u zemlji.

Izjašjavanje o naciji i vjeri na popisu stanovništva, koje predvidja crnogorski zakon, u većini država EU i Sjedinjenim Američkim Državama se ne prikuplja, ili nije obavezno.

Prema istraživanju koje je sredinom 2022. uradio Centar za demokratijiu i ljudska prava, u tom trenutku 46.3 odsto bi se izjasnili kao Crnogorci, 32.8 odsto kao Srbi, 7.7 odsto kao Bošnjaci i 5.5 odsto kao Albanci.

U odnosu na prethodni popis održan 2011, broj gradjana koji bi se u vrijeme CEDEM-ovog istraživanja izjasnio kao Crnogorci bio bi veći za dva odsto, Srba za četiri odsto, a Bošnjaka za približno jedan procenat manje.

XS
SM
MD
LG