Linkovi

Pompeo hvalio Dansku nakon što je Tramp otkazao posetu


Američki državni sekretar Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da ceni doprinos Danske kao američkog saveznika, nakon što je predsednik Donald Tramp otkazao posetu toj zemlji.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je Pompeo u sredu telefonom razgovarao sa danskim kolegom Jepe Kofodom o "jačanju saradnje sa Kraljevinom Danskom, uključujući i Grenland".

Tramp je prethodno otkazao planiranu posetu Danskoj zato što je ta zemlja odbacila njegovu ideju da se Grendland, koji je autonomna danska teritorija, proda Sjedinjenim Državama.

Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je u sredu da žali zbog Trampove odluke i da je iznenađena što je otkazao posetu.

Tramp je kasnije priznao da je doneo tu odluku zbog "bezobrazne" izjave danske premijerke o njegovoj ideji o kupovini Grenlanda, najvećeg ostrva u svetu bogatog mineralima.

"Mislim da to nije bila lepa izjava, način na koji je odbacila moju ideju. Rekla je da je apsurdna, a to nije dobra reč", rekao je Tramp novinarima.

Kada je Tramp nedavno govorio o ideji da Amerika kupi Grenland, mnogi na tom ostrvu i u Danskoj mislili su da je reč o šali, da bi zatim potpuno odbacili tu mogućnost.

Američka vojska već decenijama na Grenlandu koristi vazduhoplovnu bazu Tule.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG