Linkovi

Tramp otkazao posetu Danskoj jer neće da proda Grenland


Pogled na Grenland iz vazduha

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je posetu Danskoj zakazanu za početak septembra, pošto je premijerka te zemlje odbacila Trampovu ideju da SAD kupe Grenland.

"Danska je posebna zemlja sa neverovatnim ljudima, ali zbog izjave premijerke Mete Frederiksen da nije zainteresovana da razgovara o prodaji Grenlanda, odložiću svoju posetu Danskoj za neki drugi put", napisao je Tramp na Tviteru.

"Premijerka Danske je uštedela napor i novac time što je bila direktna. Hvala joj za to i radujem se susretu u budućnosti", napisao je američki predsednik.

Bela kuća je potvrdila da je Tramp otkazao posetu Danskoj zakazanu za 2. i 3. septembar. Trebalo je da se sretne sa premijerima Danske i Grenlanda.

Premijerka Danske Mete Frederiksen rekla je da "žali što je Tramp otkazao posetu Danskoj jer se tome radovala i pripreme su tekle dobro,a i bila je dobra prilika da se proslave dobri odnosi Danske i SAD".

"Pokrenuta je diskusija o potencijalnoj prodaji Grenlanda. Tu ideju je jasno odbacio grenlandski premijer Kim Kilsen, i ja delim taj njegov stav. To, naravno, ne utiče na dobre odnose Danske i SAD i dijalog o tome kako da razvijemo saradnju i suočimo se sa zajedničkim izazovima", rekla je danska premijerka.

Danska premijerka Mete Frederiksen
Danska premijerka Mete Frederiksen

Premijerka Danske rekla je ranije da je Trampova ideja o prodaji Grenlanda "apsurdna".

"Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, već je grenlandski. Nadam se da nije mislio ozbiljno", rekla je Frederiksen.

Donald Tramp je potvrdio da je razmatrao mogućnost da SAD kupe Grenland, autonomnu dansku teritoriju.

"Palo mi je na pamet...strateški je interesantno", kazao je Tramp.

Sporazum o odbrani između Danske i SAD iz 1951. daje Americi pravo na vazhudšnu bazu Tule na severu Grenlanda.

Trampova ideja je, međutim, uglavnom naišla na šaljive reakcije.

Bivši danski premijer Lars Loke Rasmusen ocenio je Trampovu izjavu kao "prvoaprilsku šalu".

Sa svojom idejom se šalio i Tramp, pa je na Tviteru objavio montiranu fotografiju na kojoj se zlatna Trampova kula nalazi usred Grenlanda i napisao: "Obećavam da neću ovo uraditi sa Grenlandom".

Ovo nije prvi put da se u javnosti govori o kupoprodaji ostrva Grenland.

Vilijem Henri Sevard, državni sekretar bivšeg predsednika SAD-a Abrahama Linkolna je 1860. predložio kupovinu tog ostrva, ali i Islanda, kada je sa Rusijom pregovarao o prodaji Aljaske. Takođe, 1946. posle Drugog svetskog rata – tadašnji predsednik Hari Truman ponudio je Danskoj 100 miliona dolara za Grenland, što se tumačilo geopolitičkim i strateškim značajem tog ostrva. Trumanovu ponudu Danska je tada odbila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG