Linkovi

Bajdenova administracija predvidela 106,2 miliona dolara za podršku reformama na Balkanu u 2023.


Logo Stejt Departmenta, fotografisan u Vašingtonu 31. januara 2022. godine. (AP/Mandel Ngan)
Logo Stejt Departmenta, fotografisan u Vašingtonu 31. januara 2022. godine. (AP/Mandel Ngan)

U predlogu budžeta Stejt departmenta i za fiskalnu 2023. godinu u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106, 2 miliona dolara.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu Stejt departmenta, predviđena je američka pomoć za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru za podršku ulasku u EU i reforme koje se u skladu tim moraju sprovesti, kao i za napore da se suprotstavi ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama, sa posebnim naglaskom na jačanju vladavine prava i tranparentnosti u vladi, borbi protiv korupcije, osnaživanju građanskog aktivizma i obezbeđivanju dinamičnog nezavisnog medijskog sektora.

"Predviđeni programi bi uključili i jačali lokalne vlasti i omladinu da se podstakne ekonomski rast, zaustavi odliv mozgova i promoviše pomirenje među različitim etničkim zajednicama", navodi se u predlogu budžeta.

Program bi ojačao odgovornost vlade kroz fiskalnu transparentnost i dao mogućnost građanima da motivišu predstavnike da budu odgovorni prema građanskom društvu.

Kako se navodi u predlogu budžeta, finansiranje bi promovisalo da privatni sektor vodi ekonomski rast, energetsku sigurnost i čistu energiju, sajber bezbednost, stabilan finansijski i regulatorni ambijent za investicije, i podržalo dijalog pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ove investicije bi stimulisale ekonomski oporavak od kovida 19, navodi se u predlogu budžeta Stejt departmenta u delu o stranim operacijama. Taj budžet predložio je američki predsednik Džozef Bajden, a njegovim delovima se raspravlja pred odborima Senata i Predstavničkog doma.

U regionalnom programu za Evropu i Evroaziju, predviđeno je 108, 7 miliona dolara. Američka pomoć bi podržala partnere da se suprotstave ruskim dezinformacijama i pruže otpor pojačanoj ruskoj agresiji protiv demokratije, ljudskih prava, svetskog poretka, vladavine prava i miroljubive koegzistencije.

"Američka pomoć bi podržala programe koji diversifikuju izvore zelene energije i smanjuju zavisnost od ruske energije, promovišu stabilnost demokratije i da pomognu da se smanji pritisak na evropske vlade i lokalne zajednice koje pomažu izbegle od ruske ničim izazvane, neopravdane i već isplanirane dalje invazije na Ukrajinu. Podrška inicijativama za borbu potiv korupcije , promovisanje regionalne saradnje i ekonomskih integracija, pogotovo na Zapadnom Balkanu, podrška prekograničnim energetskim povezivanjima, promovisanje razvoja građanskog društva, jačanje profesionalnog istraživačkog novinarstva pogotovo kroz regionalne novinarkse mreže", navodi se u predlogu budžeta u programu za Evropu i Evroaziju.

XS
SM
MD
LG