Linkovi

Policija nastavlja istragu masakra u Koloradu


Policija i vatrogasci ispred stana osumnjičenog Džejmsa Holmsa
Policija i vatrogasci ispred stana osumnjičenog Džejmsa Holmsa

Ožalošćeni održali bdenje za žrtve najvećeg masovnog ubistva u Sjedinjenim Državama u poslednje tri godine

Eksperti za demontiranje eksplozivnih naprava iz američke savezne države Kolorado pripremaju se da uđu u stan u kome je živeo 24-godišnji Džejms Holms, optužen da je u petak ubrzo posle ponoći otvorio vatru u bioskopu u predgrađu Denvera Aurori, usmrtivši 12 ljudi.

Dan posle tragedije u kojoj je - prema tvrdnjama policije - povređeno 70 ljudi, pripadnici organa reda vratili su se u Holmsov stan sa robotima i drugom zaštitnom opremom.

Policija je saopštila da je osumnjičeni Holms iz Riversajda u Kaliforniji i da je nedavno svojevoljno napustio studije na Univerzitetu države Kolorado. Njegovi susedi - kako kažu u policiji - tvrde da je bio "samotnjak". Takođe, vlasti kažu da je Holms u poslednja dva meseca preko interneta kupio četiri puške i čak 6.000 metaka.

Istražitelji navode da još nije jasan motiv napada, ali da nema nagoveštaja da je bio povezan sa nekom terorističkom grupom.

Ožalošćeni tokom bdenja za žrtve masakra u Aurori
Ožalošćeni tokom bdenja za žrtve masakra u Aurori
I dok policija nastavljaju istragu, ožalošćeni su održali bdenje za žrtve najvećeg masakra u Sjedinjenim Državama u poslednje tri godine. Prisutni su se grlili i pokušavali da pruže utehu jedni drugima, dok je nedaleko od mesta zločina napravljen improvizovani spomenik nastradalima.

Američki predsednik Barak Obama izrazio je saučešće porodicama žrtava u svom redovnom subotnjem obraćanju naciji.

"Ljudi ubijeni u Aurori su voleli i bili voljeni, bili su majke i očevi, muževi i žene, sestre i braća, prijatelji i susedi. Imali su nade za budućnost i snove koji još nisu bili ispunjeni. I ako postoji bilo koja pouka iz svega ovoga, to je podsećanje da je život krhak", poručio je Obama.

U odgovoru Republikanske stranke, predsednik Predstavničkog doma, kongresmen Džon Bejner rekao je da reči ne mogu da opišu strahotu onog što se dogodilo u Koloradu.

"Znam da kada se suočimo sa zlom takvih razmera, mi Amerikanci se ujedinimo i još jače zagrlimo svoju naciju. Pridružujemo se predsedniku Obami u izrazima saučešća i molitvama bližnjima onih koji su ubijeni i ranjeni u Aurori", zaključio je Bejner.
XS
SM
MD
LG