Linkovi

Masovno ubistvo u Koloradu


19-godišnja Ema Gus u zagrljaju svoje majke Džudi, ispred škole u kojoj policija saslušava izjave očevidaca masakra
19-godišnja Ema Gus u zagrljaju svoje majke Džudi, ispred škole u kojoj policija saslušava izjave očevidaca masakra

24-godišnji napadač ubio 12 i ranio 59 osoba na premijeri novog filma o Betmenu, u jednom bioskopu u predgrađu Denvera

Policija u Koloradu saopštila je da je 12 ljudi ubijeno i 59 ranjeno u pucnjavi u jednom bioskopu, u predgrađu Denvera.

Vlasti kažu da je ponoćna premijera novog filma o junaku iz stripova Betmenu tek započela, u bioskopu u gradiću Aurora, kada se maskirani muškarac u crnoj odeći sa pancir bluzom okrenuo prema publici ispred prvog reda sedišta. Očevici kažu da je najpre aktivirao kontejner iz koga je pokuljao iritirajući dim, a zatim počeo nasumično da puca. U jednom trenutku hladnokrvno je pucao u jednu bebu iz neposredne blizine.

Policija je saopštila da je ubrzo posle pucnjave uhapsila napadača na parkiralištu bisokopa i od njega oduzela automatsku pušku, lovačku pušku, pištolj i gas-masku.

Nekoliko sati posle incidenta policija je pronašla da je njegov stan bio miniran eksplozivnim napravama i hemijskim oružjem. Okolina je odmah evakuisana.

Napadač je identifikovan kao 24-godišnji Amerikanac Džejms Holms, koji je bio u procesu prekidanja postdiplomskih studija neurologije na obližnjem univerzitetu. Policija kaže da nema nagoveštaja da je bio povezan sa nekom terorističkom grupom.

Predsednik Barak Obama otkazao je planirani predizborni skup u Floridi i pozvao Amerikance da podrže žrtve masakra. „Ovakvo nasilje i ovakvo zlo je besmisleno“ rekao je Obama dodajući da je nacija „slomljenog srca“.

Obama je takođe rekao da je takvo masovno ubistvo neobjašnjivo.

„Možda nikada nećemo razumeti šta navodi nekog da na ovakav način teroriše svoje ljudske srodnike“, rekao je Obama, dodajući: "Ukoliko postoji bilo koja pouka iz ove tragedije to je podsećanje da je život veoma krhak, da je naše vreme ovde ograničeno i dragoceno. I ono što je važno na kraju dana, nisu sitnice, trivijalnosti koje nas tako često zaokupljaju, ili naš svakodnevni život. Na kraju krajeva, važno je kako tretiramo jedni druge i kako volimo jedni druge“.

Njegov republikanski izazivač Mit Romni taklođe je obustavio kampanju. On je taj incident nazvao „aktom mržnje“ i rekao da „ta neizreciva tragedija tugom lomi svačije srce“.

Masakr u bioskopu u Koloradu najgori je u Sjedinjenim Državama od 2009. godine, kada je u jednoj vojnoj bazi u Teksasu jedan vojni psihijatar ubio 13 vojnika i civila.

Šef policije u Aurori, Danijel Outs, rekao je na konferenciji za medije da je policija uverena da je napadač delovao sam, uprkos ranijim izveštajima da je možda imao saučesnika.
XS
SM
MD
LG