Linkovi

Policija identifikovala napadača iz Pariza


Građani polažu cveće na Šanzelizeu u Parizu, gde je ubijen jedan policajac a dvojica ranjena

Napadač koji je u četvrtak u Parizu ubio jednog policajca, a ranio dvojicu, pre nego što ga je policija upucala, identifikovan je kao osuđivani kriminalac Karim Šerfi, saopštio je tužilac Fransoa Molin.

Pored Šerfijevog tela pronađena je poruka u kojoj se hvali esktremistička organizacija Islamska država, koja je prethodno preuzela odgovornost za napad i počinioca identifikovala kao "Abu Jusefa Belgijanca".

Šerfi je ranije osuđivan zbog napada na policiju. Bio je uhapšen i u februaru ove godine, ali je pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Molin je naveo da policija i dalje pokušava da utvrdi da li je Šerfi imao saučesnike u napadu na Šanzelizeu.

"Nisu ga nadzirale obaveštajne agencije i nije pokazivao znakove radikalizacije uprkos tome što je više godina bio u zatvoru", naveo je tužilac.

Američki predsednik Donald Tramp u petak je na Tviteru ocenio da će napad uticati na predsedničke izbore u Francuskoj, koji se održavaju u nedelju 23. aprila.

Predsednička kandidatkinja ekstremne desnice, Marin Le Pen, u petak je zatražila da se vrate kontrole na granicama i iz zemlje proteraju stranci koje nadziru obaveštajne agencije.

Le Pen, poznata po zapaljivoj retorici tokom kampanje, naglasila je u radijskom intervjuu da je policija "platila cenu borbe protiv radikalnog islama, monstruozne, totalitarne ideologije koja je objavila rat našoj naciji, razumu i civilizaciji".

U međuvremenu, policija je privela tri člana Šerfijeve porodice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG