Linkovi

Oland: Sve ukazuje da je pucnjava u Parizu terorizam


Policija obezbeđuje aveniju Šanzelize posle pucnjave 20. aprila 2017.
Policija obezbeđuje aveniju Šanzelize posle pucnjave 20. aprila 2017.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da sve naznake ukazuju na to da je terorizam iza napada na Šanzelizeu u Parizu u kome je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena u četvrtak uveče.

Oland je rekao da će bezbednost biti povećana pred predsedničke izbore koji se održavaju u nedelju. "Treba da budemo krajnje oprezni, posebno u vezi sa izborima", rekao je on obraćajući se naciji preko televizije.

"Slažući kockice", na osnovu onoga što su rekli svedoci, istražitelji kažu da je napadač iskočio iz automobila u blizini stanice metroa i otvoro vatru iz automatskog oružja na policijsko vozilo. Ubijen je kada je policija odgovorila vatrom. Nije jasno da li je još neko bio umešan u napad.

Champs-Élysées, France Scene After Reported Shooting
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

Islamska država, koja je preduzela odgovornost preko svoje novinske agencije, identifikovala je napadača kao "Abu Jusefa Belgijanca", nazivajući ga "jednim od boraca Islamske države".

Pariska policija saopštila je da je ubijeni napadač identifikovan, ali nije objavila njegovo ime, niti rekla da li radio za Islamsku državu.

Policija je zatvorila veliki deo Šanzelizea, jednog od najpoznatijih svetskih bulevara, popularnog kod turista i domaćih stanovnika zbog modnih radnji i restorana.

Trump on France: 'What Can You Say, It Never Ends'
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

U Vašingtonu, predsednik Donald Tramp uputio je saučeće francuskom narodu. On je nazvao napad "užasnom stvari" i rekao da je to još jedan primer nasilja koje "nikad ne prestaje".

Francuska je na pragu predsedničkih izbora, koji se održavaju u nedelju, sa vrlo neizvesnim ishodom. Zemlja je još pod utiskom serije smrtonosnih islamističkih terorističkih napada tokom poslednje dve godine, u kojima je ubijeno više od 200 ljudi.

XS
SM
MD
LG