Linkovi

Kurdi: Pola Kobanija u rukama ID


Dim posle vazdušnog napada koalicije koju predvode SAD

Kurdski izvori su za Glas Amerike kažu da Islamska država sada kontroliše zgradu suda, sedište policije i glavnu zgradu lokalnih vlasti u strateški važnom sisrjskom gradu na granici s Turskom...

Borbe u sirijskom kurdskom gradu Kobaniju, blizu granice s Turskom, se intenziviraju, a lideri sirijskih Kurda tvrde da su ključne vladine zgrade pale u ruke snaga Islamske države.

Kurdski izvori su za Glas Amerike izjavili da Islamska država sada kontroliše zgradu suda, sedište policije i glavnu zgradu lokalnih vlasti.

Anvar Muslim, predsednik gradske skupštine Kobanija, navodi da Islamska država kontroliše polovinu grada, ujedno i sedište kurdskih odbrambenih snaga. Ašja Abdula, kopredsedvajući ugledne sirijsko-kurdske političke stranke PYD izjavio je za kurdski servis Glasa Amerike da se u dva dela grada odvijaju "veoma, veoma intenzivne borbe".

Kurdski borci pokušavaju da zaustave tronedeljnu ofanzivu na strateški pogranični grad, jer im je cilj da potpuno preuzmu kontrolu u toj oblasti.

Američka vojska u međuvremenu nastavlja vazdušne napade na položaje Islamske države u Kobaniju, gađajući ciljeve mnogo bliže centru grada, posebno delovima blizu granice s Turskom.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura pozvao je Tursku da dozvoli "dobrovoljcima" Kurdima da pređu preko granice kako bi se pridružili kurdskim paravojnim snagama u odbrani grada. De Mistura je upozorio da će 700 civila koji su i dalje zarobljeni u Kobaniju, i još 12 hiljada okupljenih u okolini grada, po svemu sudeći pretrpeti "masakr" ukoliko grad pade u ruke ekstremista.

XS
SM
MD
LG