Linkovi

Kurdi: Pola Kobanija u rukama ID


Dim posle vazdušnog napada koalicije koju predvode SAD
Dim posle vazdušnog napada koalicije koju predvode SAD

Kurdski izvori su za Glas Amerike kažu da Islamska država sada kontroliše zgradu suda, sedište policije i glavnu zgradu lokalnih vlasti u strateški važnom sisrjskom gradu na granici s Turskom...

Borbe u sirijskom kurdskom gradu Kobaniju, blizu granice s Turskom, se intenziviraju, a lideri sirijskih Kurda tvrde da su ključne vladine zgrade pale u ruke snaga Islamske države.

Kurdski izvori su za Glas Amerike izjavili da Islamska država sada kontroliše zgradu suda, sedište policije i glavnu zgradu lokalnih vlasti.

Anvar Muslim, predsednik gradske skupštine Kobanija, navodi da Islamska država kontroliše polovinu grada, ujedno i sedište kurdskih odbrambenih snaga. Ašja Abdula, kopredsedvajući ugledne sirijsko-kurdske političke stranke PYD izjavio je za kurdski servis Glasa Amerike da se u dva dela grada odvijaju "veoma, veoma intenzivne borbe".

Kurdski borci pokušavaju da zaustave tronedeljnu ofanzivu na strateški pogranični grad, jer im je cilj da potpuno preuzmu kontrolu u toj oblasti.

Američka vojska u međuvremenu nastavlja vazdušne napade na položaje Islamske države u Kobaniju, gađajući ciljeve mnogo bliže centru grada, posebno delovima blizu granice s Turskom.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura pozvao je Tursku da dozvoli "dobrovoljcima" Kurdima da pređu preko granice kako bi se pridružili kurdskim paravojnim snagama u odbrani grada. De Mistura je upozorio da će 700 civila koji su i dalje zarobljeni u Kobaniju, i još 12 hiljada okupljenih u okolini grada, po svemu sudeći pretrpeti "masakr" ukoliko grad pade u ruke ekstremista.

XS
SM
MD
LG