Linkovi

Keri: Uskoro odluka o ulozi Turske


Britanski šef diplomatije Filip Hamond i američki državni sekretar Džon Keri na konferenciji za novinare u Državnom sekretarijatu

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da se strategija koalicije protiv Islamske države “menja”, s obzirom na to da će narednih sati ili dana biti donete odluke o ulozi Turske i drugih zemalja.

Državni sekretar Džon Keri razgovarao je danas sa britanskim šefom diplomatije Filipom Hamondom, koji je poručio da se ne može isključiti određena uloga Britanije u Siriji, ali da bi za preduzimanje takvog poteza bilo potrebno odobrenje parlamenta.

Odogavarjući na pitanje o američkoj pomoći Kurdima koji se bore protiv pripadnika Islamske države u sirijskom pograničnom gradu Kobaniju, Keri je podsjetio da su američki avioni izveli vazdušne napade na ekstremiste ove nedelje. Američki zvaničnik je međutim naglasio da su napadi samo dio većeg plana.

"Riječ je o strukturi koja svakodnevno evoluira i ne uzimajući u obzir krizu u Kobaniju, naše originalne mete bili su komandni i kontrolni centri i infrastruktura. Pokušavamo da onemogućimo ISIL da vodi ovaj rat, ne samo u Kobaniju, već i u ostalim djelovima Sirije i u Iraku.”

Keri je naglasio da general Džon Alen, koji koordiniše međunarodne napore protiv Islamske države, putuje u Tursku gdje će sa liderima te zemlje razgovarati o njihovoj ulozi u borbi protiv te terorističke organizacije.

Dok ekstremisti nastavljaju ofanzivu na Kobani, uprkos vazdušnim udarima koalicionih snaga, turske snage nadziru situaciju s druge strane granice, bez ispaljenog hica.

Za mnoge Kurde u Turskoj i njihove pristalice, oklijevanje Ankare da interveniše je neprihvatljivo i njihovo nezadovoljstvo sada prerasta u nasilje. Građani širom zemlje se naoružavaju, zahtijevajući od svoje vlade da učini više da bi spasila Kobani.

U žestokim sukobima poginulo je najmanje 18 osoba, od čega osmoro u Dijarbakiru tokom okršaja prokurdskih demonstranata i policije. U tom području uveden je policijski čas, dok turska vlada pokušava da ponađe način da ublaži tenzije u regionu, a da istovremeno ne bude uvučena u sirijski građanski rat i ne postane meta Islamske države.

XS
SM
MD
LG