Linkovi

Guverner Njujorka priznao da se krio broj umrlih u staračkim domovima


Guverner države Njujork Endrju Kuomo
Guverner države Njujork Endrju Kuomo

Guverner Njujorka Endrju Kuomo priznao je da njegova kancelarija nije trebalo od javnosati da krije broj umrlih od Kovida 19 u staračkim domovima.

Kuomo je na konferenciji za novinare rekao da je "naučena lekcija o tome šta se dešava kada se ne objavljuju podaci" i da je trebalo da postupi drugačije.

"Poslednje što sam hteo je da pogoršam ionako užasnu situaciju. Na zahteve građana i novinara za objavljivanje tih podataka se nije odgovaralo blagovremeno".

U staračkim domovima u državi Njujork od Kovida 19 preminulo je više 15 hiljada ljudi, ali je država objavila samo 8.500. Iako se ukupan broj preminulih pojavio u zbirnim podacima na nivou države, nije precizirano da je reč o korisnicima staračkih domova koji su preminuli u bolnicama.

Politički predstavnici u skupštini Njujorka i Sekretarijat za pravosuđe tražili su podatke još u avgustu, kao i brojni mediji, priznao je Kuomo. Rekao je da su odgovorili prvo Sekretarijatu za pravosuđe, dok ostale zahteve nisu obrađivali.

Demokratski i republikanski članovi skupštine Njujorka, besni zbog onoga što su nazvali zataškavanjem, najavili su da će ponovo razmisliti o odluci da se Kuomu daju ovlašćenja u vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom.

"Izdao je poverenje javnosti i za to treba da snosi odgovornost", napisao je demokratski senator Endrju Gundares.

Kuomov saradnik se ranije izvinio članovima parlamenta zbog neobjavljivanja podataka.

Guverner Kuomo je rekao da "iz ovoga treba izvući pouke i ispraviti šta se može", kao i da je "prioritet uvek bilo spasavanje ljudskih života".

XS
SM
MD
LG