Linkovi

Guverner Njujorka, optužen za seksualno uznemiravanje, traži nezavisnu istragu


Guverner Njujorka Endru Kuomo potpisuje zakon o policiji, 12. juna 2020.
Guverner Njujorka Endru Kuomo potpisuje zakon o policiji, 12. juna 2020.

Guverner države Njujork Endru Kuomo odustao je od plana da izabere advokata - istražitelja koji će ispitati optužbe protiv guvernera da je seksualno uznemiravao svoje saradnice. Umesto toga, tražio je od državne tužiteljke Njujorka i sudije Apelacionog suda da izaberu advokata koji će sprovesti nezavisnu istragu slučaja.

Kuomo, jedan od najpoznatijih političara Demokratske partije, čija je popularnost skočila u ranim mesecima pandemije, proteklih nedelja je u problemima zbog nekoliko kontroverzi, uključujući i navode da je njegova administracija prikrivala visok broj smrtnih slučajeva od Kovida-19 u staračkim domovima u toj državi.

Kuomova administracija saopštila je da želi da istraga bude sprovedena "na besprekoran način", nakon što su ga proteklih dana dve bivše saradnice optužile za seksualno uznemiravanje, što guverner poriče.

U subotu je objavljeno da je Kuomo izabrao bivšu federalnu sudiju Barbaru Džons da vodi istragu, ali je dan kasnije rečeno da želi da izbegne "čak i percepciju da postoji političko mešanje i da istraga nije dovoljno nezavisna."

Kuomov kabinet je tražio od njujorškog državnog tužioca i predsedavajućeg sudije Apelacionog suda da zajednički izaberu nezavisnog, nestranačkog advokata kako bi sproveo detaljnu reviziju slučaja i objavio javni izveštaj.

"Svi članovi guvernerove kancelarije će u potpunosti sarađivati. Nećemo dalje komentarisati dok se izveštaj ne objavi", saopštila je Bet Garvi, specijalna savetnica guvernera Kuomoa.

XS
SM
MD
LG