Linkovi

U Podgorici protest zbog najavljenog glasanja za Rezoluciju o Srebrenici


Protest u Podgorici pred glasanje o Rezoluciji o Srebrenici, 22. maj 2024.
Protest u Podgorici pred glasanje o Rezoluciji o Srebrenici, 22. maj 2024.

Nekoliko stotina građana okupilo se u srijedu veče ispred zgrade crnogorske Vlade, prtotestujući zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o Srebrenici.

Okupljeni su skandirali "izdaja, izdaja" i “Rusija Rusija”, a sa skupa je, između ostalog, poručeno da “usvajanje Rezolucije o Srebrenici može da izazove nove sukobe i nezadovoljstva na Balkanu”, kao i da će u četvrtak, ukoliko Rezolucija bude usvojena, ispred Vlade biti organizovan još veći protest.

Predsjednik Miholjskog zbora Zdravko Nišavić kazao je da je “glasanje Crne Gore za ovu Rezolucije nepravedan i opasan čin, jer Crna Gora nije samo zemlja srpskog naroda, nego i zemljla srpskih žrtava”

On je, takođe, rekao da su se okupili povodom, kako je kazao, “sramne rezolucije koja želi da nas označi genocidnim”.

Kao pripadnici srpskog naroda nećemo dozvoliti da se zločin u Srebrenici označava genocidom, jer genocid predstavlja sistematski plan da se istrijebi cijeli narod. Ukoliko se zločin Srebrenici proglasi genocidom, onda se svako masovno ubistvo, ili masakr može tako nazvati ", kazao je Nišavić.

Podgorica: Protest protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Novica Đurović iz Tivta crnogorskom premijeru je poručio da ga je "srpski narod doveo na vlast", te da treba da “iznevjeri one kojima je obećao da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici”.

"Iznevjeri svoje ideološke roditelje i mentore, neće ti biti prvi put da iznevjeriš. Iznevjeri ih, kao što si i nas iznevjerio. Mi smo navikli da danas govoriš jedno, sjutra drugo”, kazao je Đurović.

Direktor OŠ "Bajo Pivljanin" Milutin Mirjačić rekao je da “Crnu Goru neće nazvati državom, jer je nikada nije ni priznavao”.

Za mene je ona Republika u onoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. Znate da je referendum bio najveća pljačka u Crnoj Gori. Nadam se da ćemo u budućnosti imati ponovo referendum i da ćemo pokazati da nas je više“, kazao je Mirjačić.

On je, takođe, rekao da neće prihvati ni individualnu krivicu za Srebrenicu.

Niko od drugih nacionalnosti nije proglašen krivim za bilo šta. Srbi su se stalno izvinjavali i klanjeli. Došlo je da kažemo da je dosta. Ne treba više nikome da se klanjamo”, naveo je Mirjačić.

Protest u Podgorici uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, 22. maj 2024.
Protest u Podgorici uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, 22. maj 2024.

On je kazao da mu ne smeta ako “u državi ima onih koji su naklonjeni Zapadu” i poručio da je on “bio i uvijek će biti naklonjen Rusiji i Istoku”.

Nakon toga okupljeni su počeli da skandiraju "Rusija, Rusija".

PES: Vlada ne vodi ni antievropsku, ni antisrpsku politiku

Iz Pokreta Evropa sad su saopštili da “Vlada ne vodi ni antievropsku, ni antisrpsku politiku, već ima pomiriteljski i racionalan pristup”.

Napadi opozicije i njima bliskih organizacija da Vlada zbog skupštinske procedure u vezi rezolucije o Jasenovcu ima antievropski karakter, kao i protesti nekih organizacija koje propagiraju da Vlada afirmiše antisrpsku politiku, jer će glasati za rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, iako su prihvaćeni naši amandmani koji individualizuju odgovornost, ukazuju da pojedine organizacije sa oba nacionalistička pola uporno kroz propagandne narative, dižu tenzije, ne bi li iz različitih motiva spriječili Crnu Goru da dobije IBAR u junu”, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

Oni u saopštenju navode da “organizacije koje Vladu predstavljaju antisrpskom, iako svjesni činjenice da Crna Gora ima i obavezu da poštuje presude međunarodnih sudova, kao i rezolucije iz crnogorskog parlamenta, od kojih je jedna usvojena nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, takođe pokušavaju da ostvare svoje destruktivne ciljeve preko osjetljivih tema".

Crnogorski premijer Milojko Spajić ranije je u Skupštini Crne Gore rekao da će Crna Gora glasati za Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, objasnivši da je to dio usklađenosti sa evropskom spoljnjom politikom.

Generalna skupština UN glasaće 23. maja, o rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Predlagači nacrta rezolucije o Srebrenici utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta, a inicijatori predloženog teksta su bile Nemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

U preambulu konačnog teksta predloga rezolucije uvršten je stav da je "krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili verskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini", a ističe se i "nepokolebljivu posvećenost očuvanju stabilnosti i jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini".

Iz Kabineta premijera Milojka Spajića nedavno je saopšteno da su amandmani Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici “prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu”.

Naime, amandmani koje je Crna Gora uputila predlagačima imaju za cilj da doprinesu otklanjanju iskrivljenih i pogrešnih interpretacija i spriječe nerazumijevanje i dalju politizaciju ovog pitanja. Podsjećamo da je Crna Gora kroz intenzivnu diplomatsku korespondenciju i značajne napore uspjela da usaglasi dvije amandmanske formulacije kojima se nedvosmisleno ističe da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini, te da je nepokolebljiva posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopštenju Spajićevog kabineta.

U saopštenju je, takođe, navedeno da je premijer Spajić kazao i da je “u konačnom tekstu suština amandmana sačuvana, te da vjeruju da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno u Njujorku, uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrnici, da je Crna Gora odigrala "prljavu ulogu" svojim amandmanima na tekst Rezolucije o Srebrenici.

„Vrlo prljavu ulogu su odigrali crnogorski amandmani, ali tu nije kriva Crna Gora, ona je samo nečiji potrčko jer je to rađeno po nečijem nalogu“, kazao je Vučić medijima iz SAD.

XS
SM
MD
LG