Linkovi

Predsednik Skupštine Gore: Parlamentarna većina predložila rezoluciju o Jasenovcu


Andrija Mandić (Foto: AP/Risto Bozovic)
Andrija Mandić (Foto: AP/Risto Bozovic)

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je u petak da je “parlamentarna većina u skupštinsku proceduru stavila predlog Rezolucije o Jasenovcu. uz 43 potpisa podrške poslanika parlamentarne većine”.

Imamo čvrsto uvjeravanje još nekoliko poslanika da će podržati i to je ono što moram da obavijestim javnost jer je to važna i značajna stvar za ovaj Parlament koji se ranije određivao i prema nekim drugim dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije tako da nam je ovo veoma važno”, kazao je Mandić na kraju današnjeg zasijedanja Skupštine.

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić nedavno je i najavio da će politički predstavnici srpskog naroda Skupštini predložiti Rezoluciju o Jasenovcu, te da, kako je kazao, “očekujemo stoprocentu podršku vlasti i opozicije".

Takav potez uslijedio je nakon što je crnogorski premijer Milojko Spajić , tokom Premijerskog sata u Skupštini, saopštio da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici u UN.

Zbog namjere parlamentarne većine da u Skupštii izglasa Rezoluciju o Jasenovcu, Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da bi eventualno usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu ugrozilo crnogorski put u Evropsku uniju i odnose Crne Gore i Hrvatske.

Grlić Radman je tada kazao da je Hrvatska otpravniku poslova Crne Gore u Zagrebu uručila protestnu notu povodom namjere da usvoji rezoluciju o Jasenovcu.

Gordan Grlić Radman kazao je, za hrvatske medije, da je do upućivanja protestne note došlo nakon što od ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija neće biti usvojena.

Grlić Radman smatra da se donošenje deklaracije o Jasenovcu pokreće u kontekstu rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici te da se, kako je rekao, “vjerovatno želi defokusirati Srebrenica, a politizovati s Jasenovcem”.

“Mi smo u protestnoj noti osudili pokušaje da Hrvatska bude instrumentalizovana u unutarpolitičke svrhe u Crnoj Gori”, rekao je Grlić Radman.

On je rekao da očekuje da će crnogorski parlament odustati od tog poteza, jer, “sve se to zajedno može negativno odraziti na bilateralne odnose”.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović kazao je, u izjavi za Radio-televiziju Crne Gore, da je hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu rekao da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ne može uticati na pregovore koji su se vodili u Skupštini, te da ga je “s druge strane, uvjerio da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda, ili sa Hrvatskom”.

Tekst predloga Rezolucije o Jasenovcu

U tekstu predloga rezolucije o Jasenovcu, između ostalog, je navedeno da “svjesni istorijske važnosti Jasenovca kao mjesta gdje su u živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježiti svake godine”.

“S dubokim saosjećanjem prema žrtvama genocida u Jasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti 80. godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Jasenovac bio rasformiran i na taj dan poslednji preostali zatvorenici ubijeni, Skupština Crne Gore je vođena poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti”, piše u tekstu predloga Rezolucije o Jasenovcu koji je parlamentarna većina danas predala u skupštinsku procedure.

U predlogu Rezolucije o Jasenovcu ,takođe je, navedeno da “Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma”.

U dokumentu piše da se “kroz usvajanje ove rezolucije Skupština Crne Gore obavezuje da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije”.

“Podstiče se obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, koji je počinjen tokom 1941 - 1945. godine, i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije. Skupština Crne Gore ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Jasenovcu, koji je počinjen u periodu tokom 1941- 1945. Godine”, piše u predlogu Rezolucije o Jasenovcu.

XS
SM
MD
LG