Linkovi

Grlić Radman: Rezolucija o Jasenovcu mogla bi ugroziti evropski put Crne Gore i odnose sa Hrvatskom


Gordan Grlić Radman (Foto: Henry Nicholls/Pool Photo via AP)
Gordan Grlić Radman (Foto: Henry Nicholls/Pool Photo via AP)

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je u srijedu da bi eventualno usvajanje rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu, čije predlaganje je najavio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić ugrozilo crnogorski put u Evropsku uniju i odnose Crne Gore i Hrvatske.

Grlić Radman je, kako prenosi HRT, novinarima u Šibeniku potvrdio da je Hrvatska otpravniku poslova Crne Gore u Zagrebu uručila protestnu notu povodom namjere da usvoji rezoluciju o Jasenovcu.

Gordan Grlić Radman kazao je, za hrvatske medije, da je do upućivanja protestne note došlo nakon što od ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija neće biti usvojena.

“Usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizuje i zloupotrebljava za unutarpolitička nadmetanja u Crnoj Gori, negativno će se odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna pitanja”, rekao je Grlić Radman dodajući da je o tom pitanju razgovarao sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem i izrazio čuđenje i zabrinutost zbog rasprave o navodnoj deklaraciji o Jasenovcu.

Grlić Radman smatra da se donošenje deklaracije o Jasenovcu pokreće u kontekstu rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici te da se, kako je rekao, “vjerovatno želi defokusirati Srebrenica, a politizovati s Jasenovcem”.

“Mi smo u protestnoj noti osudili pokušaje da Hrvatska bude instrumentalizovana u unutarpolitičke svrhe u Crnoj Gori”, rekao je Grlić Radman.

On je rekao da očekuje da će crnogorski parlament odustati od tog poteza, jer, “sve se to zajedno može negativno odraziti na bilateralne odnose”.

Grlić Radman, takođe, navodi da “Crna Gora ima jako puno posla, ona se smatra šampionom pregovora sa EU na Zapadnom Balkanu, a vidimo da je ovo skretanje s važnog pravca, jer ne možete u isto vrijeme preuzimati evropske vrijednosti, a onda ih sa druge strane negirati”.

Ivanović: Radmanu sam rekao da MVP ne može uticati na razgovore koji su se vodili u Skupštini

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović kazao je, u izjavi za Televiziju Crne Gore, da je hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu rekao da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ne može uticati na pregovore koji su se vodili u Skupštini, te da ga je “s druge strane, uvjerio da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda, ili sa Hrvatskom”.

"Želim da zahvalim kolegi Grlić Radmanu što je danas istakao dvije činjenice: da imamo odličnu komunikaciju i saradnju, što sa zadovoljstvom potvrđujem, te da je Crna Gora šampion evropskih integracija, što Hrvatska snažno podržava a što mi u Crnoj Gori izuzetno cijenimo. U kraćoj komunikaciji koju smo imali po predmetnom pitanju, istina je da nisam mogao kolegi Grlić Radmanu pružiti garancije o eventualnom ishodu razgovora koji su se vodili u Skupštini iz prostog razloga što je to dio parlamentarnih aktivnosti na koje ministarstvo i izvršna vlast ne mogu uticati", naveo je Ivanović.

"Takođe, istakao sam da je Vlada u potpunosti posvećena svojim prioritetima, među kojima je najvažniji proces pristupanja EU, te da je u tom domenu ostvaren izuzetan napredak za koji očekujemo da će biti prepoznat Izvještajem o privremenim mjerilima i međuvladinom konferencijom u junu", naveo je Ivanović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nedavno je saopštio da će politički predstavnici srpskog naroda crnogorskom parlamentu predložiti rezoluciju o Jasenovcu.

“Očekujemo stoprocentu podršku vlasti i opozicije”, rekao je Mandić ranije na Premijerskom satu u Skupštini.

XS
SM
MD
LG