Linkovi

Podeljena Amerika obeležila Dan nezavisnosti


Šestogodišnji Šua Rič drži natpis na kojem piše "SAD bi trebalo da budu fine" tokom protesta zbog imigracione politike SAD, ispred kancelarije kongresmena Kevina Jodera u Kanzasu, 22. juna 2018.
Šestogodišnji Šua Rič drži natpis na kojem piše "SAD bi trebalo da budu fine" tokom protesta zbog imigracione politike SAD, ispred kancelarije kongresmena Kevina Jodera u Kanzasu, 22. juna 2018.

Sjedinjene Američke Države danas slave Dan nezavisnosti. Amerikanci obležavaju 242. godišnjicu otcepljenja od Velike Britanije 1776. godine, kao i obično: uz piknike, parade i vatromet širom zemlje. Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija su domaćini piknika za vojne porodice u Beloj kući, a proslava u Vašingtonu obuhvata i koncert, na kojem će između ostalih nastupiti Beach Boys, Čita Rivera, Endi Gremer, The Temptations i nacionalni simfonijski orkestar. Iako 4. jul ima specijalno mesto u srcima Amerikanaca, proteklih godina demokratija je sve više pod pritiskom u politički polarizovanoj zemlji, u kojoj se često čuju gnevni glasovi i gde je teško naći zajednički jezik.

Ništa ne spaja Amerikance kao vatromet 4. jula. To je trenutak kada su građani ujedinjeni i zajedno se prisećaju demokratskih ideala na kojima je zemlja zasnovana.

Ti ideali su prerasli u akciju na ulicama proteklih dana, uključujući i proteste zbog imigracione politike, koji su privukli hiljade građana širom zemlje.

Bitka koja će se voditi u vezi sa izborom novog sudije Vrhovnog suda, umesto Entonija Kenedija, koji odlazi u penziju, takođe je dodatno podelila zemlju.

Senatorka Elizabet Voren govorti na skupu protiv razdvajanja roditelja i dece imigranata, 30. juna 2018. u Bostonu. (Foto: AP/Winslow Townson)
Senatorka Elizabet Voren govorti na skupu protiv razdvajanja roditelja i dece imigranata, 30. juna 2018. u Bostonu. (Foto: AP/Winslow Townson)

​Članovi obe stranke su motivisani, među njima - demokratska senatorka Elizabet Voren iz Masačusetsa.​

“Narod se diže. Donad Tramp nije kralj. Niko ne dolazi u Vrhovni sud bez odobrenja američkog Senata”.

Trampove pristalice su takođe glasne u poslednje vreme i sa entuzijazmom podržavaju predsednika, koji je obećao da će uzdrmati Vašington i obnoviti veličinu Amerike.

“Povratićemo ponos, naša radna mesta, naše bogatstvo. A građanima ove velike zemlje vratićemo naš lepi američki san”, poručio je Tramp.

Politička neslaganja su zaoštrena od kada je Tramp postao predsednik, a to se odnosi i na istragu o mešanju Rusije u američke izbore, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava istragu. Međutim, mnogi repubilikanci, među njima kongresmen Trej Gaudi, vide je kao izvor podela.

“Šta god da ste saznali, završite tu istragu više, jer se ova zemlja cepa”.

Analitičari: Podele stvarne, Tramp simbol jaza

Političke podele u zemlji su stvarne, baš kao što je - ponekad - stvaran i strah, kaže analitičar Alan Lihtman.

“Ljudi se osećaju kao da su isključeni iz Amerike samo zbog svojih političkih uverenja, pola, rase, vere, a to zaista prilično dugo nismo imali u savremenoj Americi”.

Pošto Tramp u građanima budi ili intenzivnu lojalnost ili snažan otpor, predsednik je postao simbol sve većeg političkog jaza, kaže Frenk Njuport, stručnjak agencije Galup.

“Sam Tramp je veoma polarizujuća osoba. Javnost je veoma polarizovana. Zabrinuti su zbog vlade, dugoročnog zdravlja ekonomije, promena koje donosi veštačka inteligencija i svega ostalog što se događa. Zato njegov veliki ekonomski uspeh, uslovno rečeno, nije doveo do toga da građani u većoj meri odobravaju njegov rad ili se osećaju sveukupno zadovoljno”.

Amerikanci u velikoj meri žele da ostave politiku po strani 4. jula.
Međutim, mnogi brinu da oštre političke podele koje se vide svakog dana, otežavaju pronalaženje zajedničkog jezika u zemlji, gde je demokratija dinamična i snažna, ali isto tako pod pritiskom.

XS
SM
MD
LG