Linkovi

Iran crne kutije oborenog aviona dostavlja Ukrajini


Delovi oborenog ukrajinskog aviona nadomak aeroroma u Teheranu (REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT./File Photo)
Delovi oborenog ukrajinskog aviona nadomak aeroroma u Teheranu (REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT./File Photo)

Iran će dostaviti Ukrajini crne kutije iz putničkog aviona koji je iranska vojska oborila početkom januara.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je da su vlasti te zemlje spremne za međunarodne stručnjake iz Francuske, Kanade i Sjedinjenih Država koji će istraživati podatke zabeležene u ukrajinskom avionu - oborenom osmog januara, javio je Rojters.

Hasan Rezafir, zadužen za istraživanje avionskih nesreća pri Organizaciji iranske civilne avijacije, kaže da je cilj bio da se informacije zabeležene u letelici analiziraju uz pomoć francuskih, američkih i kanadskih stručnjaka.

“Ukoliko to ne prođe uspešno – crne kutije će biti poslate u Francuku”, rekao je Rezafir, navodi agencija Tasnim, dodavši da je njihovu dostavu tražio zvanični Kijev na zahtev ukrajinskih eksperata u Teheranu. Prema njegovim rečima – Iran se neće baviti njima.

Kanadski premijer Džastin Trudo založio se da kutije budu poslate u Francusku. Radi se o nekolicini država koje raspolažu tehnologijom dešifrovanja podataka u vezi sa letom i kokpitom, poručio je Trudo, dodavši da su crne kutije teško oštećene.

Kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova, kao i kabinet premijera, još se nisu oglasili povodom odluke da crne kutije budu poslate u Ukrajinu. Prethodno, ukrajinske vlasti saopštile su da očekuju od Irana da preda crne kutije. Takođe, šef diplomatije te zemlje saopštio je da naredne nedelje očekuje dolazak iranskih predstavnika.

U nesreći je poginulo 176 osoba koje su se nalazile u letelici – što je rezultiralo jačanjem međunarodnog pritiska na Iran, iniciranog nukleranim programom te zemlje, koji je kulminirao ubistvom Kasema Sulejmanija visokopozicioniranog iranskog vojnog zvaničnika.

Letelica je oborena greškom u trenutku kada je iranska borbena gotovost bila pojačanja zbog potencijalnog napada SAD-a. Vojsci te zemlje su, međutim, bili potrebni dani da prizna obaranje ukrajinske civilne letelice.

Boing 737-800, proizveden u Sjedinjenim Državama, leteo je na relaciji Teherana i ukrajinske prestonice Kijeva. Većinu putnika činili su Iranci i dvojni državljani. Prisutno je bilo i 57 kanadskih državljana.

Kanada, Ukrajina, Švedska, Avganistan i Velika Britanija, države koje sui male najviše svojih državljana među putnicima, založile su se za temeljnu istragu i nadoknadu porodicama žrtava.

XS
SM
MD
LG